Fynda på second hand i Stockholm? Här är topp 10-listan!

vintage skylt pil som pekar in i butik
Kom och fynda vintage!
Dela på Pinterest
Att handla second hand ligger helt rätt i tiden. Det är trendigt, klimatsmart och du kan enkelt hitta en unik stil. Vi listar tio heta second hand butiker i Stockholm City där du kan göra riktigt snygga fynd!

Second hand butikerna i Stockholm du inte vill missa

Stockholm har alltid varit en stad som andas mode. Hit kommer turister från hela Europa för att bli inspirerade och ta del av Stockholms utbud av moderiktiga butiker. På senare tid har även second hand scenen fått sig ett uppsving. Inte minst på grund av den globala klimatmedvetenhet som spritt sig som älvstoft i Gretas fotspår. 

Ett hett tips innan ni besöker vintagebutikerna är att kolla vilka dagar butikerna får in och packar upp sina nya grejer. Det är ofta då man kan göra de riktigt roliga fynden!

1. Beyond Retro 

Beyond Retro är en global vintagekedja med butiker i London, Brighton, Malmö, Göteborg och Stockholm. Du hittar ett brett och välsorterat sortiment. Det är alltid en härlig vibe och snyggt stylade kombinationer på skyltdockorna. Du hittar ofta flera plagg av samma sort och personalen är kunnig och välvillig att hjälpa dig att hitta det du söker! Det är lätt att komma ut med en full påse då de verkligen har allt och man kan lätt bygga ihop kompletta outfits. Beyond Retro finns på Drottninggatan och vid Zinkensdamm. Vi rekommenderar båda likvärdigt.

Adress: 

Beyond Retro Drottinggatan
Drottninggatan 77,
111 60 Stockholm 

Beyond Retro Zinken
Brännkyrkagatan 82,
118 23 Stockholm

2. Humana

Humana är en av Sveriges hetaste second hand kedjor med butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Humana som varumärke ger en känsla av att man får vara precis den man är - eller den man vill vara! Utbudet är lite smalare än Beyond Retro och på grund av butikens popularitet är det ofta utplockat men sortimentet fylls på regelbundet. Humana har en butik i city och en vid Mariatorget. 

Adress:
Humana Mariatorget
Timmermansgatan 23,
118 55 Stockholm

Humana Stockholm City
Gamla Brogatan 26,
111 20 Stockholm

3. Stadsmissionen

Stadsmissionen är en välgörenhetsorganisation som har lyckats bra med sitt vintage sortiment. Butikerna är välsorterade, organiserade och det finns stor chans att fynda! Butiker finns runt om i Stockholm City. Vi tycker att Stadsmissionen vid Nytorget och på Hantverkargatan får extra stilpoäng för sitt utbud.

Adress:
Stadsmissionen Hornsgatan
Hornsgatan 58,
118 21 Stockholm 

Stadsmissionen Nytorget
Skånegatan 75,
116 37 Stockholm

Stadsmissionen Hantverkargatan
Hantverkargatan 78,
112 38 Stockholm

4. Arkivet 

Arkivet är en väletablerad butik i Vasastan och sedan mars 2019 finns den även på Östermalm. Butiken är stor, luftig och med ett genomtänkt häng. Här kan man komma över prisvärda designerplagg och accessoarer från de större modeskaparna. Ett väldigt bra alternativ för den stil- och kvalitetsmedvetna.

Adress:
ARKIVET Vasastan
Norrtullsgatan 33
113 27 Stockholm

ARKIVET Östermalm
Nybrogatan 44,
114 40 Stockholm 

5. Second Hand

Ett nytt vattenhål för alla som gillar vintage. Genomtänkt sortiment av möbler, prydnadssaker och kläder. Bolaget köper in från dödsbon, bohag eller annat som ägare vill bli av med. Utbudet är tänkt att variera hela tiden och priserna är låga. 

Adress:
Sankt Eriksgatan 37B,
112 34 Stockholm 

6. Judith's Second Hand 

Hornsgatan 75 är en självklar adress för många vintage-älskare. Priserna är lite högre än på andra vintagebutiker, men det vägs upp av det stilmedvetna sortimentet. Judith’s är en trendig second hand butik för den stilmedvetna. Systerbutik till före detta Filippa K Second Hand så om du är en ett fan av Filippa K gör du de bästa fynden här! 

Adress:
Hornsgatan 75,
118 49 Stockholm

7. 118 Second Läder

Om du är ute efter nitar och läder så är 118 second hand något för dig. De specialiserar sig på skinn och mocka. Här hittar du allt från MC jackor, vintagekappor, accessoarer, boots, väskor och kläder. Här kan man fynda riktiga guldkorn. 

Adress:
Odengatan 86,
113 22 Stockholm

8. Modern Retro 

Man förstår att en vintagebutik beläget på SoFo måste hålla hög stilmässig kvalitét. Kreativa och utstickande plagg från tidigt 1900-tal och framåt. Här handlar det inte om OM du fyndar utan snarare om hur mycket. Brett välhängt sortiment och kunnig personal. Ett måste för vintage-jägaren. 

Adress:
Gotlandsgatan 76A,
116 38 Stockholm

9. Zak Second Hand 

En liten blygsam butik på Upplandsgatan med ett prisvärt sortiment. Ägarna tar inte emot dina bortglömda plagg som du inte vill ha längre - nej, nej. De åker runt i Europa och handplockar skor, väskor, jackor, skärp och plagg med högt andrahandsvärde i mycket bra skick. Zaks är din gateway till vintage-Europa. 

Adress:
Upplandsgatan 19A,
11360 Stockholm

10. Emmaus Vintage

400 kvm vintage kan du hitta i Peter Myndes backe. Stor butik med två våningar där du kan hitta märkeskläder på nedervåningen men även leksaker, spel, väskor och böcker. 

Adress:
Peter Myndes backe 8,
118 46 Stockholm

Varför Second hand? 

Anledningarna till second hands uppsving den senaste tiden är många. Här listar vi dem!

Second hand och klimatet

De flesta vet nog vid det här laget att fördelarna är många med att handla second hand. För det första har textilindustrin en enormt negativ klimatpåverkan. Koldioxidutsläppen från textilproduktion är 1,2 miljarder ton varje år. Det är alltså mer än dubbelt så stort klimatavtryck än från flyget. Ändå har den så kallade flygskammen fått större slagkraft och vi svenskar hemestrar på Gotland men shoppar vidare i godan ro. 

De senaste 15 åren har klädproduktionen nästan fördubblats. Ett plagg används dessutom i snitt 36 procent färre gånger än för 15 år sedan. Om utvecklingen i modeindustrin fortsätter i nuvarande takt kommer den att stå för en fjärdedel av världens prospekterade koldioxidutsläpp 2050. Man kan resonera som så att det är bra för klimatet att handla second hand men man kan också se det som så att det är oerhört viktigt att vi inte konsumerar och bidrar till nyproduktion i samma utsträckning som vi har gjort tidigare. 

Du hittar en unik stil för en billig peng 

I second hand butikerna i Stockholm hittar du unika plagg för ett rimligt pris. Modejättarna har en förmåga att marknadsföra sina produkter så att det tilltalar den stora massan. Det resulterar ofta i att ett eller flera plagg blir väldigt populära och man kan se flera exemplar om man vandrar upp de folkfyllda centrala gatorna i Stockholm. Plaggen är billiga och lättillgängliga. Men hur kul är det egentligen när alla ser likadana ut? Våga sticka ut genom att handla second hand och bygg upp din helt unika stil. Kvalitén är ofta bättre på second hand produkter eftersom plaggen är konstruerade att ha en längre livslängd än plagg från den så kallade “fast fashion branschen”. Om man jämför att köpa vintage med fast fashion plagg kan vintage eller second hand te sig prismässigt dyrt. Men tänk på att när du handlar billiga plagg är det ofta någon annan i ledet som får betala “priset”. Jämför istället priset på second hand med andra kvalitetsmedvetna varumärken. 

Att handla på second hand är nästan alltid det smarta valet. Ibland kan det vara svårt att hitta det man är letar efter om man är ute efter något väldigt specifikt eller andra saker vill man helt enkelt köpa nytt. Vi hoppas att ni hittar några riktiga originella guldkorn i några av butikerna vi listat ovan i vår guide över second hand butiker i Stockholm.

Läs om 5 modemisstag som förstör din outfit och hur du fixar dem här. 

Källa: vintagekartan.se, thatsup.se, metromode.se Bildkälla: seeshooteatrepeat, Ana Svetlova/Shutterstock