Så tränar du upp ditt luktsinne igen efter corona

Träna upp ditt luktsinne igen med ny metod - Foto: Sjale/Shutterstock ​
Dela på Pinterest
Är du en av de som förlorat smak- och luktsinnet som en följd av coronaviruset? Allt fler sållar sig till mängden människor som helt eller delvis tappat luktsinnet. Det finns sätt att träna tillbaka det, och här får du veta hur.

Ny forskning: så tränar du tillbaka luktsinnet efter corona

Maten smakar trä, kaffet smakar bränt. En del tycker inte att något längre smakar någonting alls. Känner du igen dig? Då är du kanske en av alla de tusentals människor som upplever en försämring av smak- och luktsinnet efter corona. För många människor i samma situation innebär detta en stor förlust och allmänt försämrad livskvalitet.

Nu hävdar forskare att en liten del av dem som har förlorat luktsinnet kan komma att ha tappat luktsinnet för resten av sina liv. 

“Förmodligen är det en väldigt liten del som kommer få permanent luktförlust” säger Jonas Olofsson, forskare vid Stockholms universitet till Expressen. 

Det kan ta månader att få tillbaka luktsinnet och vissa kommer kanske aldrig att få tillbaka det helt.

Hur tränar man upp luktsinnet igen?

Det man ska tänka på är att coronaviruset inte verkar drabba nervcellerna i näshålan, alltså de som tar emot lukterna och skickar upp dem till hjärnan. Utan det är de så kallade stödcellerna som finns runtomkring som drabbas. Det är indikation på att själva infrastrukturen för att man ska kunna känna lukt finns kvar och är oskadad. Så det är något som ger lite hopp. 

Forskare menar nu på att de håller på att ta fram metoder där man helt enkelt tränar upp sitt luktsinne igen. Det finns indikationer på att man kan utnyttja hjärnans flexibilitet och alltså träna upp och på så sätt förbättra sitt luktsinne igen. 

Blindtest med din egen kryddhylla

Att träna tillbaka luktsinnet efter corona kan du göra hemma genom att exponera dig för välbekanta hushållsdofter. Börja med distinkta välbekanta dofter från kryddor, örter eller te. Gärna dofter som du tycker om och i normala fall skulle känna igen. Gör ett blindtest – lukta, gissa. Kontrollera vilken doft som var vilken, försök föreställa dig doften och prova lukta igen. Upprepa detta då och då.

Praktisera metoden varje dag, kanske flera gånger om dagen. Försök snappa upp och fokusera på små svaga intryck. Det kan ta många försök innan du får något intryck alls. Om du ändå kan känna lite doft ska du försöka att förstärka och verkligen ta in de här intrycken samtidigt som du kopplar ihop de intrycken med respektive produkt eller artikel som du luktar på.

Den här aktiviteten tror forskarna kan driva en återhämtningsprocess likt rehabilitering vid fysiska skador. Det är fortfarande omdiskuterat hur mycket det hjälper. Men skillnaden kan vara mellan att en tredjedel återhämtar luktsinnet till att två tredjedelar återhämtar luktsinnet så är det fortfarande en betydande del, speciellt för de personer som varit drabbade men som kan visa på en förbättring. 

Diskutera med andra som förlorat luktsinnet

Det är jobbig att leva i ovisshet. Du kan försöka att träna upp luktsinnet igen men det är självklart ingen garanti att det fungerar. Många hävdar att det handlar om att härda ut och att en dag har de känt en liten doft som gett dem hopp. 

Det har på senaste tiden, i samband med coronavirusets framfart, bildats många stödgrupper där man kan hitta och få information från andra som har drabbats av förlorat luktsinne. Det finns många forum där drabbade kan samtala i en trygg miljö om symtom, känslor och andra relaterade ämnen. 

Läs också: Här är orden som skapats under corona

Källa: Expressen, Bildkälla: Sjale/Shutterstock