Beslutsångest kan uppstå som en konsekvens av rädsla. Kanske är det en rädsla över att välja fel, göra någon besviken eller att göra dig själv besviken. Ställ dig frågan: Har jag anledning att ha beslutsångest? Brukar jag göra fel? Svaret kanske är ja, men med största sannolikhet är beslutsångesten obefogad och kan hanteras!
1. Sluta överanalysera dina beslut
Är du en person som har lätt för att överanalysera det mesta i livet? Ibland kan det upplevas lika svårt att välja smak i glasskiosken som att välja rätt utbildning. När det kommer till mindre viktiga beslut, som faktiskt inte kommer påverka dig långsiktigt, kan det vara roligt att prova den där nya glassmaken och helt enkelt hoppas på det bästa. Oavsett hur mycket vi människor överanalyserar våra beslut – så är livet oförutsägbart. Ibland är det värt att chansa.
Läs också: Överanalyserar du allt? Här är 6 tydliga tecken
2. Ta beslut som får dig att växa
Om du fick vara vem du vill för en dag – hur skulle du leva då? Ibland kan det vara nyttigt att välja beslut som känns utmanande eller läskiga. Dessa beslut förtjänar självklart omtanke och övervägning, men ibland behöver magkänslan få tar mer plats än hjärnan. Det kan vara värt att testa på något nytt även om det ökar risken – men om du aldrig provar får du aldrig veta svaret.
3. Titta tillbaka på ett lyckat beslut
Tänk på ett beslut du tog som slutade riktigt bra. Hur gjorde du för att komma fram till beslutet? Hade du en speciell strategi som fungerar i andra situationer? Att dra lärdom av sina erfarenheter är en viktig del för att hantera sin beslutsångest.
4. Prioritera dina beslut
Beslutsångest uppstår ofta i stressade situationer när tiden känns knapp och hjärnan blir överhettad. Skapa struktur och prioritera de beslut du ställs inför. Skriv en lista! Vilka beslut har kortast tidshorisont och vilka kan vänta och mogna till sig? När besluten blir färre kan du fokusera mer på det som står högst upp på listan.
5. Minska antalet beslut
Detta tips hänger ihop med prioritering och struktur. Tanken är dock att välja dina strider och bortse från sådant som inte är viktigt. Ibland är det okej att låta kompisen bestämma restaurang eller att fråga andra om råd. Det viktigaste är att du övar på att tro på din egna förmåga att faktiskt lyckas ta “rätt” beslut.
6. Besluta dig för en deadline
Bestäm en tid då beslutet måste vara fattat. Genom att sätta upp en deadline kan du tillåta dig själv att grubbla och fundera över ditt kommande beslut hur mycket du vill, men när tiden är inne är det dags att riva av plåstret och fatta ditt beslut. Efteråt får du leva med det val du har gjort – oavsett hur läskigt det kan kännas. Förhoppningsvis kommer denna metod upplevas lättare med tiden.
Artikelbild: Pixabay
Läs mer:
Söndagsångest? Så kan du lindra den
7 tecken på panikattack – det här kan du göra för dig och närstående