5 argument att använda på lönesamtalet – om du vill ha högre lön

Högre lön, arbete, jobb
Vill du ha högre lön? Då borde du läsa dessa tips. - Foto: Stella Pictures
Dela på Pinterest
Här är argumenten du borde använda om du ska ha ett lönesnack med din chef och vill öka din lön.

1. "Mitt ansvarsområde har blivit större"

Det här förutsätter att ditt ansvarsområde har växt. Om du har fått ett större ansvar på din arbetsplats så kanske de har ett stort behov av just din kompetens. Utnyttja det och få dem att förstå ditt värde.

2. "Jag har fått fler uppgifter"

Vad gör du idag som du inte gjorde förra året? Kanske har dina ökade arbetsuppgifter kommit i och med att du tagit över delar av en annan tjänst? Visa vad företaget tjänar på att ha dig som anställd med dina uppgifter.

3. "Mitt arbete bidrar till att företaget kan..."

Kanske gör ditt hårda arbete så bolaget kan tjäna jättemycket pengar, åka på konferenser eller något annat som boostar ekonomin eller arbetsmiljön. Påminn dem om det.

4. "Jag vill stanna och utvecklas inom bolaget"

Att ha en anställd som vill stanna och utvecklas inom bolaget är en stor fördel då det är kostsamt och tidskrävande att anställa på nytt och lära upp. Var tydlig med att du ser en framtid i företaget och att du är värd att satsa på.

5. "Finns det några förmåner jag kan nyttja istället för en ökning"

Om du mot all förmodan får avslag på ditt löneanspråk så kan det vara bra att höra om andra förmåner som inte påverkar företagets ekonomi så hårt som den löneökningen du hade hoppats på. Kan du få något bidrag som täcker dina transportkostnader till och från jobbet? Ett träningskort genom jobbet eller kanske någon försäkring? Fråga och föreslå andra lösningar.


Är du stressad nu när du är tillbaka på jobbet? Svara på karriärcoachen Amandas frågor och ta reda på hur du mår i videon.

Mer:

Vd:n ger sina bästa tips på hur du lyckas i karriären

Imponera på din chef genom att göra de här enkla sakerna på jobbet