Här är organisationen för tjejer som vill lära sig programmera

- Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Är du tjej och sugen på att ge dig in i IT-branschen? Just nu skriker företag efter tjejer som programmera och vi har pratat med den ideella organisationen Pink Programming om vad som krävs för att bli IT-branschens nästa stjärna!

I Sverige är programmerare ett av de vanligaste yrkena, trots det så finns det stor brist på personer som jobbar med det och desto svårare är det att hitta kvinnliga programmerare. Flera kvinnliga programmerare har därför grundat Pink Programming för att krossa myter och göra IT-branschen mer jämställd.

Vi har pratat med Alice Larsson som är verksamhetsledare på Pink Programming om vad som krävs för att bli en bra programerare och hur viktigt det är att fler tjejer lär sig programmera.  

När Alice Larsson såg efterfrågan på digitala utvecklare och bristen på kvinnor som programmerade så anslöt hon sig till Pink Programming där hon idag jobbar som verksamhetsledare.

Bildkälla: Emmanuel Orduna

– Jag tycker det är kul att få göra något faktiskt med jämställdhetsfrågan i det området. Det känns väldigt spännande att få göra något hands on, säger Alice till Modette.

För att lära sig programmera på Pink Programming så krävs inga förkunskaper – något som många tror att man måste ha för att lära sig.

– Det krävs inga förkunskaper innan. Att lära sig att programmera är som att lära sig köra bil eller lära sig franska , det kan vem som helst göra, berättar Alice.

Bildkälla: Pink Programming

I och med att allt digitaliseras idag så krävs det programmerare och utvecklare som kan göra mer än bara hemsidor och appar. Jobbmöjligheterna är stora men många fördomar hindrar kvinnor från att lära sig.

– Många tror att programmering är något man måste gjort sen man var liten och att det är en manligt grej. Att det är svårt och att man måste kunna mycket om data, teknik och matte. Jag känner inte den bilden är sann. Programmering är mer än att sitta i ett mörkt rum, hacka, dricka Jolt cola, säger Alice.

Alice berättar att branschen bara består till 20 procent av kvinnor – och att det finns tydliga exempel på att kvinnliga utvecklare behövs.

– När apple skulle ta fram sin hälsoapp så kunde den mäta allt i kroppen förutom en kvinnas menscykel och det säger endel om att det saknas och behövs kvinnor som utvecklar, säger Alice till Modette.

Foto: Unsplash

För att få in fler kvinnor så jobbar Pink Programming med att utbilda tjejer med söndagskurser och även sommarläger där tjejer kan anmäla sig utan förkunskaper.

Tror du att den här branschen skulle passa dig? Se fem anledningar till varför du som tjej borde bli programmerare enligt Alice i videon ovan.

Mer: 

4 saker du kan begära på lönesamtalet – om din chef vägrar höja din lön

Isabella Löwengrip ger sina bästa tips på hur du motverkar stress