Så får du drömjobbet – från CV till personligt brev och intervju

- Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Är du sugen på att söka nytt jobb men inte riktigt vet hur du ska gå tillväga? Här kommer guiden som räddar dig.

Steg 1: Hitta drömjobbet

Vad är drömjobbet för dig? Red ut det först innan du börjar söka, sen är det dags att ge sig ut i djungeln. Att bara hänga på platsbanken är inte helt optimalt här. Gå in företagets hemsida och kolla lediga tjänster, och om det inte finns någon ledig tjänst för dig – maila chefen ändå. Vissa tjänster ligger inte alltid ute externt, så var på trots att det inofficiellt inte "söker någon ny".

Steg 2: Skriv CV

När du väl ska söka ett jobb så behövs såklart ett CV. Använd inte ditt gamla som du inte uppdaterat på tio år, utan gör det nytt och fräscht! Anpassa ditt CV efter vilket jobb du söker. Finns det vissa egenskaper du vill lyfta fram lite extra just för det här jobbet? Glöm inte att skryta på ditt CV, vi alla gör det och det ÄR okej, vi lovar! 

Steg 3: Skriv personligt brev

CV kan vara personligt eller formelllt, men personliga brevet ska verkligen skrika din personlighet. Varför ska just du få jobbet? Ställ dig den frågan innan du börjar skriva. Här kan det vara smart att ta med lite fakta om företaget, så du verkar påläst. Samt förklara vad du tror du kan bidra med. Avsluta med att du gärna kommer förbi och berättar mer om dig själv! (Obs! Skriv inte för långt personligt brev, försök håll dig till max ett A4!).

Steg 4: Återkoppla

När du har skickat in ditt CV och ditt personliga brev, se till att återkoppla några dagar senare. Här kan du antingen ringa eller mejla, vad du än känner dig bekväm med. Ett bra mejl här kan vara "Hej, tänkte bara dubbelkolla så du fick min ansökan? Är väldigt intresserad av tjänsten", eller liknande. Då kommer arbetsgivaren att komma ihåg dig i rekryteringsprocessen. 

Steg 5: Naila intervjun 

Får du komma på intervju så är det bara att ladda alla batterier och ge gärnet. Trots att det såklart är nervöst så ska du försöka ha kul under tiden. Du ska ändå träffa din eventuella framtida arbetsgivare, ni måste ju klicka även från ditt håll! Läs här vad du kan ställa för frågor under intervjun.

Steg 6: Skriv kontrakt

När du väl får ett erbjudande och ska skriva kontrakt så är det några saker du borde tänka på. Vad har företaget för anställningsvillkor? Kan du förhandla upp lönen? Hur många semesterdagar har du? Hur lång uppsägningstid? Ja, det finns en hel del saker du borde veta om innan du skriver kontraktet. Be om att få ta hem det och läsa i lugn och ro.

Mer:

5 argument du borde använda på lönesamtalet - om du vill ha högre lön

Gilla Modette på Facebook!