"Vad blir du om du pluggar modevetenskap?"

Hur är det att plugga modevetenskap?
Frida Eklöf svarar på den vanligaste frågan man får när man pluggar modevetenskap. - Foto: Bildkälla: Frida Eklöf och Pixabay.com
Dela på Pinterest
Hur är det att plugga modevetenskap och vad svarar man på den vanligaste frågan man får som student?

"Vad kommer du få för jobb om du pluggar modevetenskap? Är du garanterad jobb? Vad kommer du läsa?”.  Det är dem vanligaste frågorna när jag berättade att jag skulle börja plugga modevetenskap. 

Jag har precis avslutat mitt andra år på kandidatprogrammet i modevetenskap på Lunds Universitet och frågan: “Vad blir du om du pluggar modevetenskap?” är alltid återkommande. Jag vet inte hur många gånger jag har behövt ställa mig till svars på frågan vad jag kommer bli och varför jag valde att läsa modevetenskap och inte exempelvis ekonomi. 

– Ekonomi är ett brett ämne och kommer se bra ut på ditt CV, sa dem till mig.

Men jag ville inte läsa ekonomi eller någon annan bred utbildning där jag, enligt andra, kunde jobba med vad jag ville. Min första vecka på utbildningen frågade vår ena föreläsare hur många gånger vi har behövt förklara varför vi vill läsa modevetenskap men även vad vi kommer bli efter utbildningen. Av de 30 studenter som satt i föreläsningssalen räckte alla upp handen och nickade igenkännande. 

När jag började studera modevetenskap trodde jag att det skulle vara en mer kreativ utbildning vilket till en början, och än idag, kan göra mig lite besviken. Men å andra sidan har jag lärt mig att mode är så mycket mer än kreativitet och den glamourösa ytan vi är vana vid att se. Jag har lärt mig allt från att förstå mode som idé, hur en textilproduktion går till väga, vilka arbetsförhållanden de som syr upp många av våra kläder har till att se på branschen med kritiska ögon och ifrågasätta vad som är nästa stora trend. Finns det ens någon ny trend? 

Bildkälla: Unsplash

Så till den stora frågan, vad kan du bli som färdigutbildad modevetare? Jag har läst allt från historia, genusvetenskap, marknadsföring och kommunikation till trendanalys, journalistik, filosofi och projektledning. Minst sagt är modevetenskap en precis lika bred utbildning som många andra och mina möjligheter i framtiden är oändliga. 

Om du precis som jag läser eller har sökt in till en modevetenskaplig utbildning, grattis! Du kommer att lära dig oerhört mycket om en ständigt utvecklande industri och du kommer få möjligheten att försöka hitta kopplingar, svar och problem i samhället och som i sin tur tar avtryck i modebranschen. Modeindustrin behöver fler modevetare.

Och du, i förbifarten kom jag på ytterligare en fråga du kommer behöva vänja dig vid att besvara: "Så då kommer du bli nästa stora designer?".

Läs mer

Steg för steg: Så skriver du ett proffsigt personligt brev

7 saker du måste ge upp för att lyckas bli framgångsrik