1. Varför vill du säga upp dig?
Hur kommer det sig att du vill säga upp dig? Är det på grund av att din nuvarande roll inte är vad du förväntade dig eller är du inte nöjd med din chef? Fundera på varför du känner som du gör och om det finns något du kan göra åt det.
2. Vad är ditt nästa steg?
Har du redan blivit erbjuden en annan tjänst? Om det är ett jobb du hellre vill ha – kör! Men om du inte har ett nytt jobb som väntar runt hörnet så bör du tänka igenom det noggrant. Givetvis måste man våga för att komma någonstans men det kan vara bra att tänka igenom beslutet några gånger.
3. Hur ser ditt nuvarande kontrakt ut?
Det är viktigt att kolla upp hur ditt nuvarande kontrakt ser ut och hur lång uppsägningstid du har. Det är bra att kolla igenom kontraktet då och då för att få en mer klar bild över situationen.
4. Vad är för- och nackdelarna?
Om du funderar på att säga upp dig kan det vara bra att göra listor med de för- och nackdelar ditt nuvarande jobb har. Är nackdelarna en majoritet? Då kan det vara bra att fundera ännu mer på en uppsägning, men om det är fler fördelar så kan du kanske släppa tanken ett tag. Genom att göra listor med för- och nackdelar får du bättre översikt på vad det är du tycker om respektive inte med ditt jobb.
5. Hur kommer det påverka din framtid?
Hur kan en uppsägning komma att påverka din framtid? Kommer du gå utan jobb i tre månader innan du tillträder din nya tjänst eller kommer du vara arbetslös under en längre tid? I sådant fall kan det vara bra att ha en plan B för att tjäna extra pengar under den tiden.
Vad drömmer unga svenskar att jobba med? Det får du veta i den nya rapporten Ungdomsfokus där över 1000 respondenter har svarat. Se mer i videon.
Mer: