Så blir du av med eftermiddagströttheten på jobbet

En tjej som dricker kaffe
Så blir du av med eftermiddagströttheten på jobbet - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Brukar du vara effektiv på förmiddagen? Medan energin svackar på eftermiddagen då du börjar bli hungrig, törstig och räknar ner timmarna? Vi har knepen på hur du blir av med tröttheten.

1. Sätt upp små mål på jobbet

Genom att sätta upp små delmål kan det bli roligare att jobba mot att uppfylla dem. Antingen kan det vara långsiktiga mål, som sträcker sig över en längre period. Eller så kan det vara mål som endast gäller eftermiddagen i fråga. Till exempel att du inom en viss tidsperiod ska bli klar med en uppgift. Det kanske inte låter roligt men du får faktiskt en kick när du klarar målet. 

Sätt upp små mål så blir jobbet roligare. Bildkälla: Unsplash

2. Skippa inte frukosten

Det är viktigt att äta när man jobbar, och framförallt frukost. Att frukost kallas för dagens viktigaste mål är ingen nyhet.

3. Ät lagom

Ät lagom stora mängder mat, genom att äta en lättare lunch blir eftermiddagströttheten inte lika tuff. Stora mängder mat lägger sig oftast som en klump i magen och då är det lätt att vi hamnar i matkoma. 

Om du äter en för stor lunch kan du bli ännu segare på eftermiddagen. Bildkälla: Unsplash

4. Ta små pauser

När energin är låg är det viktigt med många små pauser, antingen i form av stretching eller avslappning. Ingen mår bra av att sitta och jobba flera timmar i sträck. Ta en paus och gå en runda på kontoret om det finns möjlighet till det så bör du bli piggare.

5. Ha miljöombyte

Miljöombyte är även det en viktig del i att bli pigg. Om du sitter på samma plats dygnet runt är det inte konstigt att du blir trött på eftermiddagen. Sätt dig i ett annat rum eller byt stol så ska du se att du blir lite piggare.

Genom miljöombyte kan du få mer energi. Bildkälla: Unsplash

6. Ät inte sötsaker när energin lackar

Vi är törstiga, hungriga och vill inget hellre än att åka hem men då får vi inte falla in i godisfällan. Det må vara gott med godis (vi vet!), men kicken du får av sockret kommer att ge dig en ännu större dipp senare.

7. Rör på dig

Gå en promenad på lunchen eller om du har en kort rast under dagen. Genom att ta en promenad kommer du att piggna till och får möjlighet att koppla bort jobbet för en liten stund.

När energin lackar borde du röra på dig. Bildkälla: Unsplsah

8. Ät nyttiga mellanmål

Ät hälsosamma mellanmål som ger dig energi, några exempel är keso, bär, avokado och en näve nötter. Din energinivå kommer bli betydligt bättre och du kan jobba mer effektivt.

Är du stressad på jobbet och fortfarande inte kommit tillbaka från semestern riktigt än? Det är viktigt att du hittar tillbaka till motivationen och är uppmärksammad på kroppens signaler.