Så förbereder du dig inför en telefonintervju

Telefonintervju
Ska du ha en telefonintervju för ett jobb? Här är tipsen! - Foto: Stella Pictures
Dela på Pinterest
Precis som du förbereder dig inför en vanlig arbetsintervju så bör du även göra det när du ska ha en telefonintervju. Här är de bästa tipsen.

Var förberedd på frågor som du kan besvara och ställa 

Precis som att du skulle förbereda dig inför en vanlig arbetsintervju med frågor som du kan komma att behöva besvara så är det även viktigt att du gör det inför en telefonintervju. Det kan även vara smart att skriva upp några frågor som du kan ställa till hen som intervjuar dig. På så sätt visar du att du är intresserad av tjänsten, har läst på men även vill veta mer.

Det kan även vara bra att avsluta telefonsamtalet med att fråga vad nästa steg i processen är, dels för att du själv ska veta vad som kommer hända härnäst och för att det visar på intresse från din sida.

Hitta ett lugnt ställe att ta samtalet på och ha bra uppkoppling

Det är viktigt att du tar samtalet på ett ställe där du kan få lugn och ro. Att sitta i ett stökigt lunchrum eller café är inget hit, varken för dig eller arbetsgivaren som är på andra sidan luren. Se därför till att du bokar ett konferensrum om du är på jobbet eller om du sätter dig på ett ställe där du är ensam och har bra uppkoppling så att samtalet inte bryts. 

Ha ditt CV nära till hands

Det positiva med telefonintervjuer är att du kan ha ditt personliga brev och CV framför dig under tiden som du har intervjun. Det är även skönt på så sätt att du kan stryka under de delar på ditt CV eller personliga brev som du vill lyfta fram extra mycket. Dessutom är det viktigt att du har det framme om arbetsgivaren skulle ställa en direkt fråga kopplad till det som står på papperna.

Under intervjun kan det vara bra att ha CV och personligt brev nära till hands. Bildkälla: Unsplash

Prata lugnt och tydligt

Det kan vara extra svårt att höra och hänga med i samtalet när ni pratar över telefon. Se därför till att du pratar tydligt och lugnt, då kommer arbetsgivaren även att få en klarare bild över vem du är. Kom ihåg att sättet som vi talar på är relativt avgörande.

Glöm inte att följa upp på tjänsten

När telefonintervjun är över är det viktigt att du följer upp på tjänsten som du sökte. Och trots att telefonintervjuer är mer casual och enkla än arbetsintervjuer IRL så är det viktigt att du tackar för att de tog sin tid att prata med dig.

Och det finns även några saker som du aldrig ska säga på en arbetsintervju, vare sig den är face to face eller över en telefon. Kolla i videon nedan på vad du inte ska säga, det vore jobbigt att säga något olämpligt.

Läs också: 

4 stora problem på din arbetsplats – som gör dig orolig

7 frågor du bör ställa dig själv innan din arbetsintervju