7 saker du ska tänka på när du börjar nytt jobb

Jobb 2020
Ska du börja nytt jobb 2020? - Foto: STELLA Pictures/ddp/abaca press & Unsplash
Dela på Pinterest
Har du precis fått ditt första jobb eller börjar du på en ny arbetsplats snart? Det finns några saker som är smarta att tänka på!

1. Få tillräckligt med sömn

När man börjar på ett nytt jobb är det viktigt att man sover ordentligt. Försök att prioritera sömnen så mycket som möjligt eftersom du varje dag får nya intryck och upplevelser. 

Brukar du säga till dig själv varje morgon när klockan ringer att "ikväll ska jag gå och lägga mig i tid"? Men händer det alltför ofta att du istället sitter uppe till midnatt och kollar på Youtube eller Instagram? Vi lovar att allt kommer finnas kvar imorgon, så se istället till att få några timmars (eller minuter) extra sömn.

2. Ge dig själv egentid på morgonen

Det låter kanske fjantigt, men att ge sig själv en lugn stund på morgonen gör mer än vad man tror. Scrolla igenom dina sociala medier, drick en kopp kaffe eller varför inte meditera. Vi lovar att du kommer få bästa tänkbara starten på dagen.

3. Stå upp för dina idéer

Även om du är ny och det är ditt första jobb så är det viktigt att du står på dig. Var inte rädd för att uttrycka din åsikt om du har någon input på ett projekt eller liknande. Kom ihåg att det finns en anledning till varför du blev anställd – kanske för att du är nytänkande, kreativ och full av idéer. 

4. Var inte rädd för att fråga saker du undrar över

Det är inte alltid vi förstår en arbetsuppgift eller så glömmer vi vad chefen sa på det där mötet för två veckor sedan. Men var inte rädd för att fråga, det är viktigt att ha högt i tak och fråga hellre en gång för mycket än för lite.

5. Utnyttja din lediga tid

Att ha ett heltidsjobb från måndag till fredag är inte det lättaste samtidigt som du ska ha ett socialt liv och sköta sysslorna där hemma. Så därför bör du ta vara på din lediga tid och hitta på roliga saker som du kanske annars inte hinner på veckodagarna.

Utnyttja din lediga tid och gör saker du vanligtvis inte hinner. Bildkälla: Unsplash

6. Fokusera inte på vad som är ditt nästa steg

Det är lätt att hamna i träsket där du tänker på vad nästa steg i karriären ska vara. Det är alltid bra att ha drömmar och mål men du får inte glömma bort att leva i nuet. Kom ihåg att du precis har börjat på ditt nya jobb, kanske är du på ett annat företag om någon månad eller så blir du kvar på ditt nuvarande jobb. Låt tiden avgöra vart du hamnar i framtiden.

7. Bli vän med en kollega

Det finns ju faktiskt inget bättre än vänner som förgyller dina arbetsdagar, så om det finns någon du klickar väldigt bra med på jobb, se då till att bli vän med hen. På ens första riktiga jobb är det dessutom vanligt att du hittar vänner för livet!

Och när vi ändå snackar om nya jobb, det finns ju somliga klädkoder och oskrivna regler på vad vi får och inte får bära på vår arbetsplats. Nyfiken? Kolla då i videon nedan.

Läs också:

Bli effektiv på jobbet – med fem enkla steg

Så kommer du närmre dina kollegor – och skapar en bättre arbetsplats