7 tecken på att din kollega är en psykopat

En tjej som kastar böcker i luften, en man och kvinna som diskuterar
Så vet du om din kollega är en psykopat - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Det kan vara knepigt att avgöra om en kollega är en psykopat eller inte. Psykologen Monica Emanell ger oss några varningstecken på att din kollega är psykopat.

1. Hen är överdrivet vänlig

Det är skillnad på att vara vänlig och överdrivet vänlig. Personer med psykopatiska personlighetsdrag är duktiga på att vara vänliga och snacka till en början. Oftast är dem det dock inte på grund av att de genuint vill vara det utan för att de vill utnyttja dig. Om de får dig runt lillfingret har de lättare för att få som de vill. 

2. Hen ljuger

Ljuger din kollega eller chef? Om lögner är något som förekommer ofta kan hen vara en psykopat. Om din kollega sällan håller sig till samma historia så bör du vara uppmärksammad på hens beteende. 

Monica Emanell menar även att om du märker att de andra på jobbet kan bli kyliga mot dig, utan att det finns någon uppenbar anledningen, så kan det handla om att psykopaten har baktalat dig och ljugit.

Om du märker att din kollega ljuger mycket kan det bero på att hen är psykopat. Bildkälla: Unsplash

3. Hen visar avundsjuka

Avundsjuka kan vara ett vanligt förekommande problem på en arbetsplats. Och det är inte helt ovanligt att man någon gång i arbetslivet är den som blir avundsjuk, eller stöter på avundsjuka från någon annan. Men en person som har psykopatiska personlighetsdrag kan försöka förstöra för dig karriärmässigt om ni skulle hamna i en konkurrenssituaiton. Det är inte ovanligt att hen skulle försöka få chefen att prioritera bor dig eller få dig att framstå som lat eller slarvig på din arbetsplats.

4. Hen tar inte ansvar

Ett annat sätt att märka av ett psykopatiskt beteende hos en kollega är om hen inte tar ansvar på jobbet för någon annan än sig själv. Om hen inte visar någon moral, ljuger mycket och manipulerar sin omgivning till att tro och tycka som hen så kan det vara tecken på psykopati.

Det kan vara svårt att veta om en kollega är psykopat. Bildkälla: Unsplash

5. Hen visar inte någon empati

En person som inte känner någon empati visar oftast ingen medkänsla eller inlevelse. De få gångerna som de gör det är när det gynnar hen själv. Det är även ytterst sällan som hen har skuldkänslor när hen är elak eller förstör för folk.

6. Hen är charmig

Vi alla faller för charmen någon gång, och oftast är det väldigt svårt att stå emot charmiga personer som säger allt vi behöver och vill höra. Detta är även något som psykopatiska personer vet om, och som därav är ett säkert kort i deras ficka. Charmen går alltid hem, om det så är hos chefen eller dig.

7. Hen är prestationsinriktad

Om du misstänker att din kollega är en psykopat så finns det ett sätt att märka det extra tydligt på. Nämligen om hen är prestationsinriktad och duktig på att arbeta. Som tidigare nämnt är psykopaten charmig och prestationsinriktad vilket gör att hen hela tiden vill ligga i framkanten för att inte bli avslöjad.

Vill du läsa mer om psykopater? I videon nedan har vi listat 7 tecken som visar på att hen du dejtar är en psykopat. 

Läs också:

Experterna avslöjar: Fysiska tecken på att du saknar din partner

Har du haft en sexdröm om en gammal kollega? Det här betyder det