Det är mycket att hålla koll på när man ska söka jobb. Hur ska cv:et formuleras på bästa sätt? Hur förbereder man sig inför intervjun och framför allt: hur ska man lyckas knipa drömjobbet? Har du redan checkat av dessa steg återstår bara en sak – det är dags att löneförhandla.
Här listar Modette de bästa tipsen och vad du bör tänka på när du lämnar ett löneanspråk till din potentiella arbetsgivare.
Fråga andra vad de tjänar
Att prata om lön kan vara känsligt, men våga fråga vad andra tjänar på ett vänligt sätt och respektera såklart om de inte vill berätta. På så vis kan du få en överblick vad som är rimligt för just dig.
Gör en ordentlig research
Googla och leta information på nätet. Vad har du för utbildning? Vad är snittlönen för just ditt yrke? Har du gjort en ordentlig research har du lite mer koll och förståelse när du väl får ett löneförslag.
Tänk utifrån din erfarenhet
Är du nyeximinerad kan du inte räkna med att få lika hög lön som en person som har arbetat länge och har mer erfarenhet. Fråga dig själv vad som är rimligt utifrån dina kunskaper och meriter.
Sikta högt
Man kan inte räkna med att få högre lön utan att fråga. Ge ett högt löneanspråk (men kom ihåg att det ska vara rimligt utifrån förutsättningarna). Berätta varför just du ska få högre lön, lyft dina styrkor och vad du kan bidra med till företagets utveckling. Kanske kan du och din arbetsgivare mötas på mitten?
Glöm inte!
En viktig faktor som ibland kan glömmas är att ta reda på företagets förmåner. Hur ser arbetsmiljön ut? Finns det möjlighet till flexibla arbetstider? Helt enkelt – finns det stora fördelar med att jobba just där? Detta kan vara värt att fundera kring!
På jobbjakt?
I jobbsökandet gäller det verkligen att sticka ut i mängden. Vill du ha tips på hur du skriver ett proffsigt personligt brev? Spana in videon nedan!