10 (otippade!) jobb i framtiden – när tekniken tagit över

Framtidens jobbmarknad kommer minst sagt se annorlunda ut. - Foto: Unsplash & Instagram/ ladysilver
Dela på Pinterest
Trygghetsrådet har sammanställt tio yrken som förväntas bli populära när tekniken tar över allt mer. Vad säger du om att jobba som molnvakt, DNA-coach eller Gig-manager i framtiden?

Tänk hur tekniken fungerade när du var liten och tänk på hur utvecklad den är idag. Ja, det en ganska stor skillnad, eller hur? Med teknikens snabba utveckling tror man att jobb kommer försvinna och ersättas med nya. Nu har Trygghetsrådet tagit fram yrken som de tror att vi kommer se mer av i en rapport kallad Framtidens arbetsliv är här.

Molnvakt, DNA-coach och vertikalodlare är några av jobben, men vad är det egentligen för yrken? Med hjälp av tidigare studier, artiklar och rapporter samt intervjuer med framtidsexperter listar vi tio olika jobb som enligt rapporten kommer bli populära i framtiden. 

Framtidsjobb – Oldinfluencer

Att jobba som influencer är idag populärt och det förväntas även bli det i framtiden. Pensionsåldern blir längre i Sverige och äldre personer börjar dela med sig av sitt liv på sociala medier. Ja, du har väl inte missat coola 80-åriga Lady Silver?

Framtidsjobb – Vertikalodlare

I framtiden behövs flera hållbara odlingsalternativ och vertikalodlaren är i rapporten "framtidens bonde". Denna person ska ta fram nya teknologier, arbeta klimatsmart och super-lokalt.

Framtidsjobb – Molnvakt

Vi använder allt fler molntjänster och det hör till framtiden. Men med all känslig data krävs det att någon har ansvar över att allt hanteras säkert och korrekt. Vem? Jo, molnvakten såklart!

Framtidsjobb – DNA-coach

Vi kan mäta vår hälsa med verktyg, men förstår vi allt? DNA-coachen hjälper till att tolka och förklara datan och tar även fram ett träning- och kostupplägg som funkar just för dig. 

Framtidsjobb – Kulturfältare

Enligt rapporten kommer framtidens arbetsliv vara fokuserat på ens nätverk och vara mer sammankopplat. Vi kommer stöta på utmaningar, olika arbetssätt och kulturkrockar. Då behövs en kulturfältare! 

Framtidsjobb – Klimatrevisor

Att satsa på hållbarhet och ta hand om klimatet är idag viktigare än någonsin. Företag vill göra förändring, men vet inte riktigt vart de ska börja. Med en klimatrevisor kan en person ansvara för att se över företagets hållbarhetssatsningar och jobba för framtida förändringar.

Framtidsjobb – Gig-manager

Många jobbar idag som frilansare eller driver eget företag. Gig-managern ska hjälpa ”giggaren” att få en arbetstillvaro och en hållbar verksamhet. På så sätt gör man allt för att undvika att bli utbränd eller inte ha en stabil inkomst. 

Framtidsjobb – Distansare

Med teknikens hjälp kan vi välja hur, när och var vi ska jobba idag. AR (augmented reality) och VR (virtual reality) gör att allt fler kan arbeta på distans – något vi kommer se mer av i framtiden. 

Framtidsjobb – Etikutvecklare

Allt fler tar samhällsansvar och vill göra förbättringar, men det är inte alltid så enkelt att veta hur man ska gå tillväga. Enligt rapporten är det då perfekt med en etikutvecklare.Går du i framtidstankar och vill veta var jobben finns de närmsta åren? Vi har tagit del av Arbetsförmedlingens senaste rapport som visar en prognos över 200 yrken. Vad blir det extra svårt att få jobb inom de närmsta fem åren? Ta en titt i videon nedan för att se svaret. 


Mer:

7 tecken på att din kollega är psykopat

5 saker du måste göra på jobbet innan du går på ledighet