Stressad på jobbet? 7 knep som kan minska stressen direkt

Tips för alla med stressigt jobb.
Stressad på jobbet? Här är 7 knep som kan minska din stress och få dig att trivas. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Har du ett stressigt jobb? Känner du ofta att det blir för mycket? Vi har listat sju knep du kan ta till för att stressa mindre och må bättre på jobbet.

1. Prioritera dina arbetsuppgifter

Vad behöver göras idag, inom en vecka och inom en månad? Strukturera upp dina uppgifter med en tydlig lista som du kan gå efter. Fråga din chef om råd och hur hen hade prioriterat. En bra planering av dina prioriteringar kan minska din stress avsevärt.

2. Deligera dina uppgifter

Det är lätt att säga "ja, ja och ja" när folk kommer och ber om hjälp. Kanske har du själv valt att ta dig an ett nytt ansvarsområde som innebär mycket jobb. Sök efter avlastning hos dina kollegor och våga säg nej om det blir för mycket.

3. Prata med din chef

Din chef kanske inte märker av din stress om du ständigt biter ihop och hugger i. Kommunikation är a och o, berätta hur du känner för din chef och be om coaching och råd för hur du kan arbeta så effektivt som möjligt samtidigt som du minskar din stress. Din chef är inte där för att styra och ställa – utan för att vägleda de anställda för att må bra och nå företagets gemensamma mål. Be om hjälp!

4. Organisera mera

Kaos skapar ofta stress. Oavsett om det är på ditt skrivbord, i mejlen eller i kalendern. Ta kontrollen över de sakerna och din stress kommer minska betydligt.

5. Prioritera återhämtning

På samma sätt som kroppen måste vila efter ett lopp måste den vila efter en stressig dag på jobbet. Planera in aktiv återhämtning så som meditation, sömn, en lugn promenad eller saker som får dig att slappna av och vila kropp och knopp.

6. Sätt gränser

Idag kan man vara uppkopplad på jobbet 24/7 och din mejlkorg och telefon plingar även utanför jobbtid. Sätt gränser för dig själv, stäng av notiser och märk din jobbtid och ditt privatliv tydligt.

7. Tänk igenom din situation

Känns det hållbart att jobba en hel livstid så som du jobbar idag? Du kanske fixar veckan ut, men kommer du klara dig hela vägen tills du blir 65? Vill du bara klara dig eller vill du också kanske må bra? Tänk över din situation och dina värderingar. Vad är det som gör jobbet så viktigt och stressigt? Prata gärna med en coach eller sök tid hos vårdcentralen om du upplever att din stress är ett problem i ditt liv.


Vad kan man göra då om man vill varva ner efter en stressad situation? Se våra bästa tips i videon nedanför.

Mer:

Enkla saker som får dig att varva ner när du är stressad