Är man ledig på midsommar? Midsommarafton är inte en röd dag

Är du ledig på midsommar? Se vad som gäller här! - Foto: Anatoliy Yavlonin / Shutterstock
Dela på Pinterest
Midsommar är inte en röd dag, men du är ändå ledig från jobbet. Låter det tokigt? Vi förklarar hur det ligger till!

Midsommarafton är helt klart en av sommarens höjdpunkter som man gärna vill spendera med sina vänner, nära och kära. Kanske över hela dagen – eller till och med hela helgen! Men då undrar man ju såklart, är det en röd dag eller behöver man ta ledigt?

Midsommarafton är inte en röd dag

Nej, midsommarafton är inte en röd dag, utan det är dagen efter, alltså midsommardagen, som är en röd dag! Midsommarafton är som en "lördag" i kalendern, och därför kommer du förmodligen vara ledig. Om inte kommer du med stor sannolikhet få åtnjuta OB! Är du osäker? Fråga din chef eller din HR-avdelning.

När är midsommar 2023?

År 2023 infaller midsommarafton den 23 juni på en fredag. Men bara lugn, du kommer vara ledig från jobbet om du jobbar "normala kontorstider". Det är för att midsommarafton är en allmän helgdag. 

Därför är du ledig på midsommarafton

Midsommarafton är som sagt ingen röd dag, men enligt semesterlagen så anses det som en allmän helgdag och du är därmed ledig. Bra va? En annan sådan dag som egentligen inte är "röd", men som man ändå är ledig på, är nyårsafton och julafton. Också allmänna helgdagar, men inte röda dagar, alltså!

Här kan du se alla röda dagar och helgdagar under 2023.

Artikelbild: Anatoliy Yavlonin / Shutterstock

Mer:

10 roliga snapsvisor till midsommarfesten

9 gratis grejer att göra under midsommarhelgen när du inte har pengar