Femkamp midsommar – 5 roliga lekar till festen

Tips på roliga lekar till femkampen på midsommar
Tips på roliga lekar till femkampen på midsommar - Foto: Halay Alex/ Shutterstock
Dela på Pinterest
En femkamp kan sällan gå fel på midsommarfesten! Här listar vi enkla lekar som ni kan göra utomhus.

Gör er redo för femkamp på midsommar! Här har vi samlat fem lekar som passar perfekt till 5-kampen.

Läs också: Är man ledig på midsommar? Läs allt om röda dagar 2021

Lekar på midsommar till femkamp

1. Femkamp på midsommar – hamra spiken

Version 1: Låt de första deltagarna (från olika lag) få en hammare och spik. Sedan är det bara att börja hamra. När man har fått ner spiken i stubben/träplankan låter man nästa person i laget göra samma sak. Det första laget som är klara vinner! 

Version 2: Tävla om vilket lag som kan få ner spiken med minst antal slag. Låt varje person i lagen spika ner en spik i en trästubbe med så få slag som möjligt. Räkna ihop hur många "spikslag" de olika lagen fick. De som fick lägst poäng (alltså lyckades spika på minst slag) vinner! 

Foto: Unpslash

2. Femkamp på midsommar – jucka ballongen!

Innan ni börjar – se över så att alla som är med i den här leken är bekväma.

Till den här leken behöver du ballonger och snöre. Alla sätter på sig en ballong på rumpan med ett snöre. Person ett står vid mållinjen och väntar på att den andra personen i laget ska springa fram och jucka sönder ballongen. När hen har lyckats tagit sönder ballongen stannar personen kvar och låter nästa person i laget springa fram och "jucka" på ballongen. Det lag som först har tagit sönder alla ballonger vinner! 

3. Femkamp på midsommar – leta sockerbit i mjöl

Det ni behöver till den här grenen är mjöl i en stor bunke, en sockerbit och ätpinnar. Uppdraget är nu att låta personen i varje lag leta efter sockerbiten med pinnarna. När den är hittad ska personen plocka upp sockerbiten med pinnarna. Bestäm om alla i varje lag ska tävla eller om en person exempelvis kör på tid för hela laget – snabbast vinner!

Läs också: 31 lekar till midsommar – perfekt på festen för vuxna

4. Femkamp på midsommar – gå skottskärra

En klassisk femkampsgren – det är dags att gå (eller ska vi säga springa?) skottskärra. Dela upp er i par inom laget. Utmaningen är nu att låta det första paret i varje lag gå skottskärra fram till mållinjen för att sedan byta av varandra och gå skottskärra tillbaka. Därefter är det nästa pars tur. Det första laget som är snabbast vinner!

Hur går man skottskärra? En person går på händer medan en person håller i personens fötter och går vanligt bakom.

5. Femkamp på midsommar – marshmallow challenge

Du behöver en meter tejp, en meter snöre, en marshmallow och 20 strån av okokt spagetti. Varje lag ska nu under en viss tid (exempelvis 15 minuter) bygga ett så högt torn som möjligt av tillbehören med marschmallowen på toppen av tornet. Inte så enkelt va? Det lag som har högst torn vinner och får poäng!

Artikelbild: Halay Alex/ Shutterstock

Mer:

Tipspromenad till midsommar: 20 frågor till vuxna och barn