Så många svenskar tackar nej till jobb utan distansarbete

Vill du jobba hemifrån i framtiden? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Hemmajobb har aldrig varit så vanligt som nu, men kommer det hålla i sig? Så här säger svenskarna i den senaste Sifo-undersökningen.

Under årets corona-pandemi har många fått jobba hemifrån för att minska smittspridningen. En del älskar flexibiliteten, medan andra hellre föredrar att vara inne på kontoret. Men hur tänker svenskarna om framtidens jobb?

Fler vill jobba på distans

En ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av IT-konsultbolaget Sigma, har nu tagit reda på just detta – och det ser ut som att läget har förändrats en hel del. Var tredje svensk skulle idag nämligen tacka nej till ett jobb om de inte hade möjlighet att arbeta på distans. 

– Alla vet vilken förändring i vardagen pandemin inneburit, att vi kan se att vart tredje svensk kräver distansarbete så här långt efter att karantänen började är ett kvitto på att arbetslivet är förändrat i grunden, säger Beatrice Silow, kultur- och marknadschef på Sigma IT, i ett pressmeddelande.

Så kan distansarbetet underlätta

Kvinnor i åldersgruppen 30-49 år sticker speciellt ut i undersökningen. Denna grupp värderar flexibiliteten med hemarbete högst, där 46 procent har det som krav.

– Vi misstänker att distansarbetet länge varit en pusselbit som för många saknats för att arbete och familjeliv ska gå ihop, säger Beatrice Silow fortsättningsvis. 

Undersökningen gjordes i oktober och omfattade 2000 respondenter.

Foto: Kommer du vilja jobba hemifrån i framtiden?

Mer:

7 frågor du bör ställa dig själv – innan din arbetsintervju

4 vanliga misstag du gör när du skriver ditt CV

Röda dagar 2021 – då ska du ta semester för att maxa ledigheten