Vintage-ägaren avslöjar sina tips för att starta eget

Vintage-ägaren Madeleine Björk berättar vad som har hjälpt henne att lyckas med sitt eget företag. - Foto: Helena Engström/ Check kommunikation
Dela på Pinterest
Är du redo att starta eget men vet inte var du ska börja? Oroa dig inte. Vi har pratat med bolagsägaren Madeleine Björk som ger sina bästa knep för att du ska våga starta eget!

Det kan kännas svindlande att påbörja resan mot att bli egenföretagare – men vem har sagt att just du inte kan göra det ändå? Att stå på en bra grund av förkunskap och våga tro på sin idé menar Madeleine Björk, ägare av bolaget Vinterie Second Hand, är något av det viktigaste för att lyckas driva sitt eget företag. Läs hennes tips på hur du lyckas i vår intervju!

Hur ska man tänka innan man startar eget företag?

– Till att börja med så kan du fundera på hur just du fungerar som person. Det är mycket att förbereda och det finns olika sätt att lägga upp arbetet på, säger Madeleine till Modette. 

Kanske är du en person som vill planera mycket och ta alla praktiska saker i förväg? Eller så kanske du hellre vill sätta igång och sedan utföra allt eftersom? Madeleine insåg tidigt sina egna utmaningar hon stod inför.

– Jag är själv väldigt resultatinriktad och ganska otålig som person, så för mig kändes det bättre att köra igång och sedan justera längs vägen, berättar hon. 

Madeleine menar att även om det kan kännas överväldigande så ska man försöka att inte att stressa upp sig. Att inte ha bråttom med att se framsteg utan låta det ta sin tid. Madeleine förklarar att hon hela tiden försöker att se uppbyggandet av bolaget som en process som aldrig kan bli helt färdig, så passa på att njut av resan du med! 

Hur tänkte du när du valde inriktning på ditt företag?

– Just second hand har alltid intresserat mig och det finns mycket på den digitala marknaden som också erbjuder mycket som är bra. Jag kände att jag ville plocka russinen ur kakan och sätta ihop den typ av second hand som jag själv är ute efter, berättar Madeleine. 

Varför ska folk köpa second hand?

– Second hand är framtiden, så som konsumtionen ser ut idag kommer den inte kunna fortsätta med, säger Madeleine. Hon vill se att second hand branschen växer just för att kunna passa alla människor.

Madeleine fortsätter: 

– Folk inser inte hur många guldkorn det finns att hitta second hand. Målet med mitt företag är att fler ska få upp ögonen för hur kul det är att shoppa second hand. Kläder är värda att användas och inte bara hänga i garderoben. Jag tror att handla second hand måste bli mer vardagligt och tillgängligt, då kommer allt fler personer välja det som alternativ.

Vad var svårast när du startade ditt eget företag?

– Det är svårt i början att nå ut till kunderna och få ut sitt budskap bland allt annat brus, beskriver Madeleine. 

Hon menar att det viktiga är att ha tålamod. Madeleine vill trycka på att låta det ta tid och beskriver att hon själv jobbar bättre tillsammans med andra människor. För henne var det därför viktigt att få in andra i bolaget så de kunde bolla idéer med varandra. Samtidigt var det viktigt för Madeleine att se till att hon faktiskt hade de resurser som krävs för att starta ett eget bolag.

– Både pengar och tid tar slut mycket snabbare än du tror, så det är bra att tänka på det under tidens gång. Kanske kan du hålla kvar vid ett deltidsjobb i början så din inkomst inte är beroende av bolaget, säger hon. 

Madeleine berättar att Skatteverkets egna gratiskurser om hur man startar företag var till en jättestor hjälp. Så ett hett tips är att ta hjälp från dessa i början kring hur man startar upp företaget och att vara någon annans arbetsgivare.

Vad är roligast med att driva eget bolag?

– Att själv få styra resan och göra sin dröm till verklighet gör att du lär dig galet mycket nytt hela tiden. Du får dessutom vara med att bygga upp ett bolag från grunden vilket är så himla roligt, beskriver Madeleine. 

Hon tillägger också att lika roligt som det är att driva ett eget bolag, lika utmanande är det. Madeleine menar att både få friheten och den personliga utvecklingen har varit det mest givande. 

Vilka är dina bästa tips till någon som vill starta eget företag?

– Att sova på saken! När du väl har bestämt dig för en idé så är det bra att ta tid och tänka på den under en viss tid. För att riktigt känna att det är rätt, säger Madeleine. 

Madeleine väntade själv i tre månader innan hon påbörjade processen att starta företaget. Hon berättar att hon lyssnade lagom mycket på andras åsikter och förslag kring företaget. Det kan lätt bli så att folk vill komma med tips på hur saker och ting ska göras. Madeleine menar att man kan ta dem till sig men inte glömma sin egen vision på vägen.

– Jag hade aldrig i min livligaste fantasi kunnat föreställa mig hur mycket jag behövde lära mig för att driva eget bolag. Jag skulle säga att du aldrig kan vara tillräckligt påläst, för det dyker upp nya saker hela tiden som du måste kunna, avslutar Madeleine.

Läs mer här:

Starta ditt drömliv i höst – 4 saker som förändrar allt

Vill du bli sexolog? Linn Heed berättar om det "heta" yrket

4 vanliga misstag du gör när du skriver ditt CV