Vill du spara pengar? Då borde du följa dessa 8 steg

Vill du spara pengar? Här är allt du måste veta om fonder och aktier. - Foto: Shutterstock
Dela på Pinterest
Aktier, fonder och sparande – hur bra koll har du? Här är åtta tips för nybörjaren!

Att prata privatekonomi är för många inte det hetaste samtalsämnet. Du har troligen tänkt att du ska ta tag i det flera gånger, men så råkade det rinna ut i sanden. Igen. Lätt hänt!

Troligen skjuter du investeringstankarna till framtiden för att du inte vet vart du ska börja. Kanske känner du dig också osäker och har för lite kunskap? Det tror i alla fall Elin Helander som är forskningschef på appen Dreams.

– Se till att lära dig mer och sök efter den kunskap du behöver. Prata med vänner, gå med i grupper på internet med fokus privatekonomi och våga ställ frågor. Ibland är det inte kunskap, utan just självförtroende för att våga komma igång att testa som man behöver, säger hon.

Så sparar och investerar du pengar – 8 konkreta tips

1. Se till att ha bra förutsättningar

Hur ser din ekonomi ut idag? Bor du med någon, har ni i sådant fall en rättvis uppdelning? Se över om ni kan byta abonnemang, skaffa billigare försäkringar eller ta till andra enkla åtgärder för att skapa så bra förutsättningar som möjligt.

2. Ha en buffert 

Diskmaskinen går sönder eller så du gör du plötsligt slut med din partner och hyran blir dubbelt så dyr. Att ha en buffert är därför en stor trygghet. En till tre månadslöner brukar vara ett bra riktmärke att utgå ifrån, beroende hur din situation ser ut. 

3.  Tänk långsiktigt

Det kan kännas långt fram i tiden, men tänk på att många av valen du gör idag påverkar hur din framtid blir. Vill du bo i hus? Ge dina barn ett startkapital? Oavsett vad dina drömmar är får du ett försprång om du börjar spara redan nu.

4. Börja i liten skala

Börja smått och testa på hur det är att investera pengar. När du blivit mer bekväm kan du på sikt börja spara större summor.

5. Våga investera! 

Har du bestämt dig för ett långsiktigt mål är dags att investera dina pengar. Vill du spara pengarna längre än tre år? Då bör de investeras på börsen. 

– Annars kommer dina surt förvärvade slantar sakta ätas upp av inflationen. Starta upp ett ISK och se till att sprida dina risker i några olika fonder eller bolag, menar Elin Helander.

Foto: Unsplash

6. Spara i fonder

Att spara i fond är enkelt jämfört med aktier, det är nämligen ett säkrare sätt att investera dina pengar i. Men vad innebär det? När du investerar i en fond köper du andelar i den. Fonden har i sin tur köpt andelar i många olika bolag. Detta gör att effekterna av börsens svängningar inte är lite märkbara för fondsparare som för en aktiesparare då risken i en fond sprids mellan många olika bolag.

– Du behöver dessutom inte själv ta ställning till vilka bolag du ska investera i, utan kan välja en eller ett par fonder med en inriktning som känns rätt för dig, menar Elin Helander.

7. Spara regelbundet

Ett vanligt tips som man brukar höra är att "köpa billigt och sälja dyrt", men det är inte ett råd att gå efter. Elin Helander menar istället att det är bättre att kontinuerligt köpa fondandelar då man köper när börsen är både billig och dyr. Detta gör att effekten istället jämnas ut över tid.

8. Ta rätt risk

Ska du spara över lång tid? Då menar Elin Helander att man vill ta mycket risk eftersom det också ger störst chans till hög avkastning.

– För när man sparar väldigt länge gör det inte så mycket om det svänger här och där, på sikt har värdet på din investering ändå stor chans att stiga, säger hon.

Sammanfattningsvis kan man säga att ju längre tid du ska spara, desto mer risk vill du ta.

– När du spar till saker som ligger närmre i tiden, eller där det är väldigt viktigt att ha rätt summa ett visst datum, är det klokare att ta mindre eller kanske ingen risk alls, fortsätter hon. 

Behöver du fler tips? I videon nedan listar vi fem enkla sparknep!

Mer:

5 ekonomiska mål som alla tjejer i 20-års åldern borde ha

Det här borde du tänka på – innan du säger upp dig på jobbet