Så skapar du en minnesvärd födelsedagsfest – våra bästa tips

- Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Att planera en födelsedagsfest som blir ihågkommen länge kräver kreativitet och en personlig touch. Vi tipsar om hemligheterna bakom att skapa en unik och oförglömlig festupplevelse.

Födelsedagsfest

En välplanerad fest kan bli ett livslångt minne för alla inbjudna. Planering är nyckeln, från att välja rätt lokal till att organisera underhållning och aktiviteter.

Planering av födelsedagsfest

 1. Gästlista och inbjudningar: Anpassa gästlistan efter tillfället och se till att inbjudningarna skickas ut i god tid. Detta inkluderar att överväga storleken på festen och vilken typ av gäster som passar för evenemanget.

 2. Tema och dekoration: Välj ett tema som speglar födelsedagsbarnets personlighet. Se till att dekorationerna matchar temat för att skapa en enhetlig och festlig atmosfär.

 3. Mat och dryck: Planera menyn med tanke på gästernas smakpreferenser och eventuella kostrestriktioner. Inkludera ett urval av drycker, både alkoholhaltiga och alkoholfria.

 4. Underhållning och aktiviteter: Se till att det finns aktiviteter och underhållning som passar åldersgruppen och intressena hos de inbjudna. Det kan vara allt från musik och dans till spel och lekar.

Temafest

Tänk även över om du vill ha ett tema för festen eller en klädkod. En temafest kan verkligen lyfta stämningen och bli en perfekt ice-breaker för de som inte känner varandra sen innan. 

Här är några exempel på teman att ha på festen:

 • 70-tals Disco: En fest med discomusik, glittriga discokulor och retrokläder.
 • Great Gatspy tema. En fest med fokus på glamour och elegans från 1920-talet. Tänk klänningar, pärlhalsband, fjädrar, hattar och jazzmusik.
 • Oktoberfest: Ett tyskt tema med öl, traditionell mat och folkdräkter som lederhosen och dirndl.
 • Hollywood Glamour: En röd mattan-temafest där gästerna klär sig som filmstjärnor eller välkända karaktärer från filmer.

Festdekorationer

Dekorationer på en fest bidrar till att skapa en festlig och inbjudande atmosfär, vilket kan göra festen extra minnesvärd. Här kommer några exempel på dekorationer som livar upp festen och gör den extra minnesvärd utan att det kostar massor!

Discokula

Ingen fest utan discokula! Med den här i taket behövs inga lampor, utan släck ner och låt disokulan göra jobbet.


Iskuber med blommor 

Det är här ett superenkelt sätt att liva upp serveringen av drycken. Placera en blomma eller exempelvis myntablad i varje isform, frys som vanligt och servera i champagnekylare. 

Champagnetorn

Champagnetorn är känt för att vara en riktig stämningshöjare och extra festligt blir det om man poppar flaskorna framför gästerna och häller upp tornet, för att sedan dela ut glasen till gästerna. 

Ballonger med snöre

En riktig stämningshöjare som ger extra partykänsla på dansgolvet är ballonger i taket med snören som hänger ner. Ett så billigt och enkelt tips för att få extra feststämning.


Sockervadd och bubbel

Skapa moln som en dekoration på bubblet, det ser så festligt ut och bordet känns både Instagram vänligt och festligt. Det fungerar även som en rolig ice-breaker.

Polaroidkamera

Föreviga festminnena med en polaroid kamera och framkalla bilderna och utse en fotograf som tar bilder på alla gästerna. 


Rosetter på glasen

Rosetter runt glasfoten är ett så fint trick som gör så det känns extra festligt och fint. Här kan man även använda olika färger på sidenbanden. Man kan även skriva gästernas namn på banden eller med en penna som går att skriva på glas med. 

Lekar till fest

 1. Charader: En klassisk lek där deltagarna turas om att gestalta en person eller begrepp utan att använda ord, medan de andra gissar vad det är.

 2. Vem i rummet?: Deltagarna sitter i en cirkel och en person läser upp frågor av typen "Vem i rummet är mest trolig att...?" och alla pekar på den person de tror passar bäst. Det kan leda till många skratt och överraskningar.

 3. Quizkväll: Skapa eller ladda ner ett quiz med olika kategorier, som film, musik, allmänbildning. Dela upp deltagarna i lag och ha en tävling. Ett tips är att skapa ett quiz om kompisgänget eller personen som fyller år.

 4. Två sanningar och en lögn: Varje deltagare berättar tre påståenden om sig själv, varav två är sanna och ett är falskt. De andra måste gissa vilket påstående som är lögnen.

Läs även: 

Årets bästa hårmousse – för volym och textur

Virala skönhetsprodukter från TikTok – här är de bästa produkterna

Fynda nyårsklänningar på Black week – 10 snygga favoriter