Här är den största förebilden som svenska tjejer vill vara mer som

Zara Larsson, Beyoncé och Therese Lindgren
Dessa är unga tjejers största förebilder. - Foto: Bildkälla: Zara Larsson: Vianney Le Caer/AP/TT​ Therese lindgren: Jessica Gow/TT ​ Beyonce: Evan Agostini/Invision/AP/TT​
Dela på Pinterest
I årets Ungdomsfokus-rapport 2018 så har Beyoncé dalat på listan över kända personer som unga tjejer vill vara mer som. Och det finns en tydlig skillnad på vad tjejer ser upp till – i jämförelse med killar.

Tidigare har Zlatan och Beyoncé röstats fram av unga som de största förebilderna. Men enligt Nyheter24-gruppens Ungdomsfokus-rapport så är det två nya namn på toppen som unga människor ser upp till.

I Ungdomsfokus så har unga tjejer och killar i åldrarna mellan 18 och 29 fått svara på frågor om valet, synen på psykisk ohälsa och vilken känd person de skulle vilja vara lite mer som.

Något som var intressant från undersökningen som gjordes i år, 2018, var att de två kändisarna som toppat listan tidigare nu sjunkit och ersatts av nya förebilder.

De som deltog i undersökningen fick svara på frågan: "Vilken känd person skulle du vilja vara lite mer som?".

Namnet som flest tjejer svarade med var Youtubestjärnan Therese Lindgren. Hon driver en av de största svenska kanalerna på Youtube och lyfter ofta frågor om psykisk ohälsa och djurens rättigheter.

Bildkälla: Jessica Gow/TT

Andra förebilder är Emma Watson och Zara Larsson som förespråkar jämställdhet och kämpar för kvinnors rättigheter.

En intressant analys som gjorts av resultaten är att tjejer väljer förebilder som uppmuntrar dem till att tro på sin egen förmåga, kämpa mot orättvisor och för jämställdhet, men framförallt att inte må dåligt.

Killarna ser snarare upp till förebilder som vill erövra världen och som är allra bäst inom sitt område.

Se vilka kändisar som flest killar svarade med när de fick frågan om vilken kändis de skulle vilja vara lite mer som i videon ovan.

Mer:

Nu släpper Isabella Löwengrip sitt nya varumärke "Hermine Hold"

5 frågor du kan ställa på jobbintervjun om du får en black out