Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Så får du svalt i sovrummet – 7 tips hur du sover bättre i värmen

Dela på Pinterest
Ligger du och vänder samt vrider på dig på grund av att du inte kan sova? Det råder värmebölja i hela landet och här är våra tips på vad du kan göra för att få en bättre sömn.

1. Duscha innan du går och lägger dig

Att ta en kall dusch innan du går och lägger dig gör att din kroppstemperatur sjunker och att den klibbiga och svettiga känslan du hade tidigare försvinner. Dessutom finns det ingen bättre känsla än att gå och lägga sig nyduschad även om du kanske kommer bli svettig strax där på.

Duscha innan du går och lägger dig så sover du bättre
Genom att duscha innan du går och lägger dig sover du bättre. Bildkälla Unsplash

2. Ha dina rullgardiner nerdragna under dagen

Vi vet att det känns tråkigt att sitta hemma med nerdragna rullgardiner en hel dag men i denna värmen är det nödvändigt. Ett tips är att ha rullgardinerna uppe medan du fixar dig på morgonen för att få en dos av D-vitamin men innan du går hemifrån, dra då ner gardinerna igen. Detta gör så att rumstemperaturen håller sig låg och det är inte lika varmt när du ska sova. 

Dra för dina gardiner och rullgardiner för ett svalare rum.
Glöm inte att dra för dina gardiner och rullgardiner. Bildkälla: Unsplash

3. Sov ensam

Sov inte mer än en person i sängen om ni inte vill svettas ihjäl er under natten. Vi vet att det är mysigare att sova tillsammans med någon men om det finns möjlighet att sova ensam i denna värmen är det ett bättre alternativ. 

4. Lägg sängkläderna i frysen

Det låter kanske konstigt, men prova det. Genom att lägga örngottet eller lakanet i frysen 15 till 30 minuter innan du går och lägger dig så slipper du det eviga jobbet när du vänder på kudden i jakt efter den svala sidan. Vi kan inte lova att örngottet är kallt och svalt hela natten men det underlättar framförallt innan du ska sova. Glöm dock inte att lägga det i en plastpåse. 

Sov ensam för bättre sömn
Om du sover ensam får du en bättre sömn under natten. Bildkälla: Unsplash

5. Ställ en fläkt i rummet

För tillfället är fläktar sommarens mest eftertraktade vara. Om du har en fläkt hemma ställ den då vid fotändan av sängen för ett svalare rum och en bättre sömn. 

6. Sov lågt nere

Värmen stiger uppåt! Om du sover på ett loft kan det därför vara en idé att flytta ner till soffan eller bädda med en madrass på golvet.

7. Skippa täcket 

Använd istället bara ett påslakan som täcke!

Läs mer:

6 enkla tips som gör att du kommer vakna fräsch och fylld av energi