Saga Lundin, 17, gick bort i skelettcancer – bloggade om sin kamp

Saga Lundin bloggade om sin kamp mot sjukdomen. - Foto: Instagram/sagalundiin
Dela på Pinterest
Ikväll är det dags för barncancergalan på kanal 5, och en av dem som förlorade kampen mot sjukdomen är Saga Lundin.

Saga Lundin var bara 15 år när hon drabbades av skelettcancer. Det började med att hon fick svåra smärtor i ryggen, och efter flera undersökningar visade det sig att Saga hade fått en tumör i bäckenet som sträckte sig upp till ryggraden. Här påbörjades en process med cellgiftsbehandlingar och strålning, men trots att hon genomgick många behandlingar så ville inte tumören försvinna. 

Bildkälla: Instagram/sagalundiin

Till slut fick Saga reda på läkarnas tunga besked, att hennes cancer var obotlig och att det inte gick att göra något mer. 

I samband med cancerbeskedet valde Saga att börja blogga om sin sjukdom. 

– Redan när jag fick min diagnos så var min första tanke att jag ville starta en blogg och skriva om det. Lite för att samla alla känslor, men också för att komma ihåg. Den var till för mig själv, min släkt och mina vänner, har Saga tidigare sagt till Nyheter24.

Bildkälla: Instagram/sagalundiin

Hon ville dela med sig till världen om hur det är att leva med cancer och hur viktigt det är att uppskatta varje dag. Hon ville inte att sjukdomen skulle passera obemärkt utan att alla skulle få ta del av hennes kamp. 

"Från att vara en normal tonåring till en jättesjuk tjej på en vecka känns så ofattbart. Det går inte att ta in. Jag fick göra en massa röntgen och undersökningar. En 'portakatt' opererades in vid nyckelbenet på mig, den som jag skulle få cellgifterna igenom", skrev Saga i bloggen kort efter att hon fått beskedet.

Bildkälla: Instagram/sagalundiin

Även fast hon själv visste att hon skulle dö så startade hon en egen insamling för cancerdrabbade, och fick genom den in hundratusentals kronor till barncancerforskningen.

Den 30 juli i år gick Saga bort, bara 17 år gammal. Hon är ett av många barn som drabbats av den ofattbara sjukdomen. Ikväll sänds Barncancergalan – De svenska humorpriset på Kanal 5 och Dplay klockan 20:00.

Läs mer här: 

Alexander Falk, 18, avled i skelettcancer – dokumentär om hans kamp

Hade jag inte känt knölen då så hade jag inte levt idag