Här är den första fällande domen efter samtyckeslagen

Lagbok
Den första fällande domen har kommit efter samtyckeslagen. - Foto: Christine Olsson/TT
Dela på Pinterest
I somras infördes en ny lag om samtycke vid sex och för två dagar sedan kom den första fällande domen.

Det var i juli som en ny lag om samtycke började gälla. Den nya samtyckeslagen innebar att det kom nya regler på vad som ansågs vara en våldtäkt. 

Med samtyckeslagen menas att det måste finnas ett samtycke mellan alla inblandade och att sex ska vara frivilligt. Att ha sex med någon som inte uttryckligen sagt ja till att ha samlag eller aktivt visat sitt samtycke genom handlingar är numera förbjudet. 

Sverige har en ny samtyckeslag. Bildkälla: Christine Olsson/TT

Och nu har den första fällande domen kommit sedan samtyckeslagen infördes. Det var i början av september som en man och en kvinna bestämt träff via Tinder. De sågs hos mannen i Stockholm och båda berättade för tingsrätten att de haft sex med varandra, men dock var de inte överens om att det var samtycke.

Under samlaget ska kvinnan ha gjort motstånd, men mannen ska då ha sett det som en utmaning. Enligt Dagens Juridik ska mannen ha tagit ett hårt strypgrepp på kvinnan och då ska hon ha fått panik och slutat göra motstånd vilket fick mannen att sluta frivilligt. 

En första fällande dom

I rätten nekar mannen till brott och förklarar de "lekte och att det var ett förspel". Om den nya lagen inte hade funnits så hade det inte blivit en fällande dom då en våldtäkt var tvungen att innefatta våld, hot eller utnyttjande av offret som befunnit sig i utsatt situation. 

Mannen döms nu för oaktsam våldtäkt och ett års fängelse. Han kommer även behöva betala 55 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Vill du veta mer om vad samtyckeslagen innebär? Modette skrev om den nya lagen redan i maj, kolla i videon nedan för mer information om lagen. 

Läs också:

Därför är du alltid extra trött under din mens

Bianca Ingrosso om sexlivet med Philippe Cohen – inte alltid perfekt

Här är de första bilderna på Jocke och Jonnas dotter