Knepen som får dig att somna när du ligger vaken och tänker

Till vänster en tjej som sitter och skriver. Till höger en tjej som ligger och sover.
Dessa sakerna bör du tänka på om har svårt för att somna - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Det är inte alltid det hjälper att räkna får innan läggdags. Om du har svårt för att somna bör du tänka på dessa sakerna.

1. Försök att inte kolla på mobilen

Vi alla har någon gång varit med om att vi kollar på mobilens klocka stup i kvarten för att se hur många timmars sömn vi kommer få. Men trots detta så vet vi alla om att det inte gynnar oss överhuvudtaget eftersom att det stressar oss ännu mer. Ett tips är att lägga ifrån dig mobilen redan en timme innan du ska sova för att få hjärnan att varva ner.

Försök att inte kolla på mobilen när du försöker sova. Bildkälla: Unsplash

2. Skriv av dig

Om det är något konkret som gör att du har svårt för att sova så kan det vara bra att skriva ner dina tankar i en bok eller ett dokument. Att skriva av sig gör väldigt mycket för vårt välmående, genom att ha hundratals saker i huvudet blir vi lätt stressade.

3. Försök att inte småäta innan du ska sova

När vi har svårt för att sova är det lätt hänt att vi börjar småäta på grund av att vi är uttråkade. Och oftast börjar vi inte småäta något nyttigt, utan vi dras gärna till det onyttigaste vi hittar i snacksskåpet.

Precis som att du bör lägga ifrån dig mobilen en timme innan du ska gå och lägga dig så bör du även avstå från att äta minst en timme innan läggdags. Och framförallt om du tänker äta något med mycket socker i, för då kommer ditt blodsocker att öka och sedan krascha vilket kommer göra dig pigg.

Det är lätt hänt att man småäter om man inte kan sova. Bildkälla: Unsplash

4. Fokusera på din andning

Det låter väldigt kliché och som att det inte kommer hjälpa men genom att fokusera på andningen så kommer din kropp att slappna av. Ett tips kan vara att ladda ner olika mindfulness-appar som hjälper dig att fokusera på din andning.

5. Ha en positiv inställning och känsla när du ska sova

Det kan låta flummigt men om du går och lägger dig när du är irriterad så kommer du automatiskt att ha svårare för att somna eftersom att hjärnan går på högvarv. Dessutom finns risken att du vaknar mitt i natten med samma känslor vilket gör att du inte hamnar i en djupsömn.

Och på tal om sömn, har du av vana att sova alldeles för få timmar om nätterna? Vi har knepen som gör att du ser utvilad ut trots detta i videon nedanför.

Läs också:

Det här händer i kroppen när du äter veganskt

Här är sakerna du borde säga till dig själv när du tvivlar