5 otippade anledningar till att du har dålig andedräkt

Till vänster en tjej som blåser bubblor med sitt tuggummi, till höger en tjej som ler.
5 saker som orsakar dålig andedräkt. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Att ha dålig andedräkt är aldrig kul och framför allt inte när vi borstat tänderna men ändå har det.

1. Du dricker för lite vatten

Att dricka vatten dagligen har många hälsofördelar, du får inte bara en bättre och mer levande hud, bättre koncentration och matsmältning. Du får även en bättre andedräkt om du dricker mer vatten. För att undvika den dåliga andedräkten är det viktigt att du dricker vatten eftersom att de bakterier som finns i munnen har en tendens att föröka sig när munnen torkar ut.

Om du dricker för lite vatten så torkar munnen ut och då minskar även salivproduktionen som hjälper immunförsvaret att bekämpa många bakterier som finns i munnen, och då även den dåliga andedräkten.

Om du dricker för lite vatten kan få sämre andedräkt. Bildkälla: Unsplash

2. Du hoppar över måltider

Att hoppa över måltider eller att inte äta regelbundet kan ha en negativ påverkan på huruvida din andedräkt är fräsch eller inte. När du inte äter eller dricker regelbundet så saktar munnen ner produktionen av saliv, och utan salivet kan bakterier i munnen öka vilket kan leda till sämre andedräkt. 

3. Du äter p-piller

Visste du att du kan få svullet, blödande och inflammerat tandkött när du har din mens eller p-piller? Detta kan i sin tur leda till att du får dålig andedräkt. Så var noga med tandtråd, borstning och flux!

Dålig andedräkt kan bero på att du äter p-piller. Bildkälla: Unsplash

4. Du tuggar för mycket tuggummi

Vi är vana vid att höra att vi bör tugga tuggummi när vi känner av dålig andedräkt, men hade du koll på att du faktiskt kan få sämre andedräkt om du tuggar för mycket tuggummi? Tuggummit kan ha i sig socker som gör att bakterierna som orsakar dålig andedräkt från första början blir fler. 

Men om du tuggar tuggummi som innehåller mycket socker så kan de göra att plack bildas på dina tänder, vilket gör att bakterier sprids i munnen, därför kan det vara bättre att tugga sockerfria tuggummi.

5. Du äter mat med låga kalorier 

Mat med låga kalorier kan ge dålig andedräkt som en bieffekt. Det beror på att kroppen bildar kemikalier som heter ketoner, dessa kemikalier kan i sin tur göra att din andedräkt luktar illa. Och för att din andedräkt ska bli bättre krävs det att du ändrar din kost. 

Det finns även några otippade saker som kan ge dig finnar, se vad i videon nedanför.

Läs också: 

Det här händer i kroppen när du äter veganskt

Blir du sjuk när du tränar? 5 knep som håller dig frisk på gymmet