Ny studie: Tonåringar dricker mindre alkohol – här är anledningen

Tonåringar dricker mindre.
Tonåringar dricker mindre alkohol visar en ny svensk studie. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
En ny studie gjord vid Stockholms universitet visar att dagens tonåringar dricker mindre alkohol och är vuxnare som personer.

En ny studie gjord vid Stockholms universitet visar att dagens ungdomar dricker mindre alkohol – och fler avstår från att dricka helt. Deras alkoholkonsumtion skiljer sig från tidigare generationer och forskarna har hittat flera anledningar.

2019 har tonåringarna inte tid att dricka alkohol

En av orsakerna till att tonåringar inte dricker lika mycket alkohol idag är att de inte har tid att festa. Dessutom är de påverkade av sociala medier och har en högre medvetenhet om träning och hälsa.

Forskningen visar även att ungdomar umgås mer med sina föräldrar, och att det leder till att föräldrarna kan styra mer över ungdomarnas aktiviteter.

Det här är inte en trend som bara syns bland de svenska tonåringarna. Tonåringar i europeiska länder, Australien och Nordamerika visar på samma mönster.

Ungdomar 2019 mognar tidigare än förr


Tonåringar idag mognar tidigare jämfört med andra generationer och de bryr sig mer om vad deras föräldrar tycker.

I en intervju med Forskning.se kommenterar Jukka Törrönen, forskare vid institutionen för folkhälsovetenskap och huvudförfattare till studien, om den nya trenden bland ungdomar.

– Det finns också tecken på en tidigare mognad av ungdomarna jämfört med tidigare generationer, de verkar mer ansvarsfulla, reflekterande och vuxnare som personer. Till exempel visar vår forskning att unga är väl medvetna om hälsoriskerna som är relaterat till drickandet och känsliga för sina föräldrars förväntningar, säger Jukka Törrönen till Forskning.se.


Tonåringar från tidigare generationer kan vittna om det motsatta. Många har upplevt press, grupptryck och en del har kanske fått en dålig relation till alkohol. Det kan ibland vara svårt att veta om man dricker för mycket. Se fem tecken på att du befinner dig i riskzonen i videon nedanför.

Mer:

Dricker du för mycket alkohol? 5 tecken på att du befinner dig i riskzonen

5 saker du måste veta om du dricker alkohol under mens