Studie: Du blir bättre på att prata andra språk när du druckit alkohol

Alkohol, språk
Den nya studien visar att alkohol kan påverka hur bra vi pratar andra språk. - Foto: Unsplash & Pexels
Dela på Pinterest
Känner du att du får bättre flow på engelskan efter några glas vin? Det kanske inte bara är en känsla! Nu visar nämligen en liten studie i Journal of Psychopharmacology​ att alkohol kan göra att vi får bättre flyt när vi pratar utländska språk.

En ny studie publicerad i Journal of Psychopharmacology bekräftar det vi så många gånger har funderat på – pratar vi ett annat språk bättre efter några drinkar? Ja, enligt studien i alla fall!

Så gick undersökningen till

Studien genomfördes i Holland där tyska studenter på ett universitet lyssnade till lektioner på holländska. Hur gick det till? Jo, varje person pratade under två minuter på holländska under en intervju som spelades in. Då hade hälften av deltagarna fått dricka alkohol och den andra halvan vatten. Därefter fick holländare lyssna på samtalen utan att veta vilka som hade druckit alkohol. Testpersonerna fick själv också fundera över sin prestation.

Bättre flyt och uttal i språket 

Vad blev resultatet? Det var ingen av de tyska deltagarna som hade druckit alkohol som kände att de presterade bättre än den andra halvan som drack vatten. Dock såg forskarna ett samband när holländska personer lyssnade till samtalen. De som hade druckit alkohol hade enligt dem mer flyt i språket och uttalet på holländska, än de som tidigare hade druckit vatten. 

Viktigt att poängtera är dock att det i studien endast deltog 50 personer och att många andra faktorer väger in. Forskarna i studien menar också att det lätt kan ge motsatt effekt om alkoholkonsumtionen blir för hög. Vi får helt enkelt ta studien med en nypa salt, men visst måste vi erkänna att det känns som om man får lite bättre flow på engelskan efter några glas vin...?


Idag dricker allt fler tonåringar mindre alkohol än vad de tidigare gjort. En studie vid Stockholms Universitet förklarar varför. Har du koll? Se i videon nedan.

Mer:

Det här händer när du dricker alkohol om du äter p-piller

Dricker du för mycket alkohol? 5 tecken på att du är i riskzonen

Källa: Veckorevyn