Så blir du proffs på att ta selfies

Kim Kardashian och Kenza
Kim Kardashian och Kenza är några av våra selfie-drottningar. - Foto: Instagram / kimkardashian / kenzas
Dela på Pinterest
Att lyckas få till den där perfekta selfien är inte alltid det lättaste. Därför har vi listat tipsen som kan få dig riktigt nöjd med dina bilder.

Många har säkert lämnat sin "photo session" med hundra nya bilder i kameraalbumet, men ingen som har känns riktigt rätt. Så hur ska du då göra för att bli riktigt nöjd? 

Använd dig av bra ljuskällor

Ljuset när det kommer till foto är A och O. En bild tagen i dåligt ljus blir sällan en bra bild oavsett motiv. Det går heller oftast inte att rädda bilden i efterhand oavsett redigeringsverktyg. Dagsljus är det absolut bästa ljuset att använda sig av. Så stå vid ett fönster eller under ett tak, eftersom att stå i direkt solljus kan vara lite knepigt då ögonen sällan håller sig öppna och bilden kan bli överexponerad. 

Använder du dig av lampor kan du tänka på att ställa in ljuset så det faller på samma sätt som solens strålar hade landat, det vill säga ovanifrån och från flera håll. 

Tänk på kameravinkel och miljöval

Hitta vinkeln som känns rätt för dig och framhäv det du älskar med dig själv. Oftast är det vinkeln lite snett ovanifrån som är den bekvämaste vinkeln, så har du svårt att hitta din grej är den värd att testa. 

Tänk också på vad som omger dig i bakgrunden av bilden. Finns det något bakom dig i bilden som "växer ihop med dig"? Det kan exempelvis var ett träd med dess grenar. Flytta dig då eller vinkla om kameran. Befinner du dig hemma – undvik att få med bakgrunden av ett stökigt rum!

Selena Gomez utnyttjar både ljuset och vinkeln när hon tar sin selfie. Bildkälla: selenagomez

Testa olika sätt att knäppa bilden på 

Vi lever i ett riktigt selfiesamhälle och det finns flera hjälpmedel för att lyckas ta en bild på sig själv är många. Tycker du inte att din arm räcker för att bli helt nöjd kan du alltid be någon annan ta bilden, sätta kameran på självutlösaren, använda selfie-sticken eller att ta hjälp av volymknappen på hörlurarna som avtryckare. Alla medel är bra, det gäller bara att hitta det som passar just dig.  

Använd inte för många filter

Filter har blivit allt mer populärt och då snackar vi inte svartvitt eller sepia som vi såg mycket av förr, utan nu finns det allt du kan tänka dig. Hundfilter, "snygg"-filter, you name it. En bild tagen i bra ljus som du själv känner dig nöjd med behöver inte alltid något filter i den stilen dock. 

Det finns effekter och appar att använda sig av som enkelt gör små justeringar, som en varmare ton i bilden eller en ökad kontrast för mer känsla i bilden. Less is more och voilà där har du en riktigt schysst bild som ser proffsig ut.  

Var inte hård mot dig själv

Glöm inte att Iphone-kameran är något vid i sin vinkel vilket innebär att du ser bredare ut i framkameran än vad du egentligen är. Sedan får du ha i åtanke att du också van att se dig själv spegelvänd i din spegel, därav kan det kännas ovant att se sig själv på en bild. 

Kom ihåg att ett snyggt flöde och en snygg bild inte är allt här i livet och allt som vi ser i sociala medier stämmer inte alltid överens med verkligheten. Du är fin precis som du är! 


Relationen du har till dig själv är den viktigaste av alla. Känner du att du behöver en boost för att må bra i dig själv är videon nedan något för dig!

Mer: 

Jag störtar och marken är en enda stor käftsmäll

Så här många selfies kommer du ta under din livstid