Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

7 varningstecken – så vet du om du drabbats av utmattningssyndrom

Dela på Pinterest
Bara för att våren är på ingång betyder det inte att livet är enkelt. Har det blivit en kamp att gå till jobbet? Är du tröttare än vanligt? Då kanske du är i riskzonen för utmattningssyndrom. Ta reda på om du behöver hjälp här!

Ett stressigt liv är ingenting man ska leka med. Går det för långt, säger kroppen till slut ifrån och du kan "gå in i väggen", det som också kallas utmattningssyndrom. Psykisk ohälsa är tabubelagt och svårt att prata om för många, men vi måste bryta tystnaden och kunna säga ifrån när det blir för mycket. Det är tyvärr vanligt att vi vill så mycket och är så ambitiösa att vi till slut helt enkelt kraschar.

Kerstin Jeding är en legitimerad psykolog och jobbar på Stressmottagningen. I en intervju med tidningen Amelia listas sju varningstecken att se upp för. Hur många känner du igen dig i?

1. Du är mer lättirriterad än vanligt

Småsaker som du vanligtvis inte skulle bry dig om i din vardag är plötsligt väldigt påfrestande och stora irritationsmoment för dig. 

2. Du är tröttare än normalt

Kerstin Jeding berättar att det är naturligt att vara trött efter en skol- eller arbetsdag.
– Men om man känner att man är lika trött jämt och bara blir tröttare och tröttare då är det något att ta som en varningssignal, berättar hon.

3. Du glömmer saker

En stark antydan på att du börjar hamna i riskzonen är att du får svårt för att vara skärpt och alert, ditt minne försämras och du får problem att planera saker i förväg. 

4. Du har svårt att varva ner när du ska sova

När du snart ska sova har du svårt att släppa allt du "måste" göra oavsett om det handlar om jobb, skola eller ditt privatliv. Du övertänker så mycket att du får svårt att somna vilket i sin tur stör din sömn. 

5. Du väljer bort saker du egentligen vill göra

Du känner att du inte hinner ta den där fikan och att filmkvällen med kompisarna "faktiskt måste vänta". 
– Ett tecken på att du är i riskzonen för att bli utbränd är att du under en lång period har valt bort saker du gärna vill göra. Du känner att du inte får plats med någonting i livet förutom måsten och jobb, berättar Kerstin i intervjun.

6. Du känner dig nedstämd

Utmattning kan enkelt leda till en oro som kan utvecklas till ångest. Du känner dig helt enkelt ganska nedstämd.

7. Din kropp reagerar fysiskt

Tecken på utbrändhet är också fysiska symptom. Du kan känna dig yr, ha mycket spänningshuvudvärk eller ont i musklerna. Du kan även få en stark "klump" i magen.
– Du kan få massa symtom som du inte haft tidigare, exempelvis hjärtklappning och tryck över bröstet som kommer av att du hyperventilerar, säger psykologen Kerstin Jeding.


Har du nära till andras känslor och är själv en känslig person? Det kan vara så av en anledning! I videon nedan listar vi fem tecken på att du har personlighetsdraget HSP.

Mer: 

6 saker som gör stressen mer hanterbar – och livet lite enklare

Lydia lever med HSP: "Det är förbannat svårt"

Källa: Veckorevyn