Därför rycker kroppen till precis innan du somnar – som att du faller

Rycka till i kroppen innan man somnar
Drömmer du om att du faller och sedan vaknar med ett ryck? Då borde du läsa det här. - Foto: Unsplash och pixabay
Dela på Pinterest
Har du någon gång bokstavligen vaknat av att kroppen rycker till precis innan du ska somna? Det kan bero på flera saker.

Precis innan vi somnar kan kroppen ibland rycka till. Det kan kännas som att man landar i madrassen efter ett långt fall – och i vissa fall kan man även drömma att man faller precis innan.

Men varför händer det här? Hur funkar kroppen och vad beror dessa ryckningar på? Katrin Hint som är läkare och specialist i allmänmedicin har svarat.

På sjukvårdsupplysningen 1177:s hemsida kan man ställa anonyma frågor. En av besökarna har då undrat över vad dessa ryckningar innan sömnen beror på. Katrin svarar att det oftast kallas för "sinnesvilla i halvslummer" eller "hypnagoga hallucinationer" på svenska.

Att rycka till innan man somnar kan vara tecken på narkolepsi

– I sällsynta fall kan det här vara tecken på en sjukdom som kallas för narkolepsi och som innebär en extremt stor tendens att somna under dagtid, svarar Katrin på besökarens fråga.

Men oftast kan man betrakta ryckningarna som helt normala.

– Annars är det att betrakta som något helt normalt och ofarligt och kan förekomma under kortare eller längre perioder och sedan försvinna. 

Varför uppkommer dessa ryckningar? Varför känns det som man faller? Vad är vanligast?

– Hur dessa hypnagoga hallucinationerna uppkommer är okänt, åtminstone har jag inte hittat någon förklaring. Plötslig känsla av ett ryck i kroppen, eller en upplevelse av ett plötsligt pistolskott är nog det vanligaste, även om andra upplevelser kan förekomma, svarar Katrin.

Summan av kardemumman är att det oftast är ofarligt och ingen vet riktigt varför kroppen gör så här innan vi somnar. Men i sällsynta fall kan det röra sig om narkolepsi.


Vill du få bättre sömn? Du kan enkelt maximera din sömn med en bra kvällsrutin. Se vad du borde göra på kvällen för att få ordentligt med sömn.

Mer:

Dessa sakerna borde du ha med i din kvällsrutin – för en bra sömn