Så kommer du bäst överens med de olika personlighetstyperna

Personer argumenterar och skakar hand
Att komma överens är inte alltid lätt. Vi har tipsen hur du kan bemöta olika personlighetstyper på rätt sätt. - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Vissa personer klickar du direkt med, medan andra inte går att nå hur du än försöker. Därför har vi har listat de olika personlighetstyperna och hur du ska bemöta dem på bästa sätt!

Vi har delat in de vanligaste personlighetstyperna enligt den så kallade "DISC-analysen". Det är ett personlighetstest skapat för att utveckla människors kommunikation och självkännedom. Enligt testet finns det fyra olika personlighetstyper som enkelt delas in i grön, blå, gul och röd person. Oftast är du en kombination av flera av de olika persontyperna. 

Grön person – Den lugne 

Så fungerar personlighetstypen: Dessa personlighetstyper vill alla väl, har gått om tålamod och är bra på att lyssna då de är väldigt lyhörda. En riktigt bra samarbetspartner. Ordning och reda med en städad och strukturerad omgivning kännetecknar denna typ av person. De har en tendens att dra sig för konflikter och gillar inte stora och snabba förändringar. De vill helst att saker och ting ska få ta sin tid och vara som det alltid varit. Ofta kan det troligtvis kännas som en sådan person inte uttrycker vad den egentligen känner och att den inte riktigt står upp för sina åsikter i och med deras konflikträdsla. 

Så bemöter du personlighetstypen: För att på bästa sätt bemöta den här typen av person bör du ha tålamod och låta personen sakta få vänja sig vid situationen för att kunna anpassa sig. Det är ingen idé att brusa upp eller höja rösten då det inte biter på en konflikträdd. Otydlighet och konflikter gör att personen känner sig otrygg, så har du någon invändning kan du lugnt och sansat istället ta snacket med personen. 

Blå person – Den plikttrogne 

Så fungerar personlighetstypen: Att vara plikttrogen och hålla sig till fakta är något som hör till denna personlighetstyp. Kvalitet och noggrannhet värderas högt och att analysera och fokusera på sanningen och fakta hör till. Att saker utförs på rätt sätt är viktigare än att det går snabbt. En sådan person agerar inte starkt när det kommer till känslor vilket kan göra att det känns svårt att komma nära inpå personen, detta kan göra att personen känns något mindre sympatisk än vissa andra. Den tänker gärna efter före den pratar och säger inte saker om det inte behövs då den inte är mycket för småprat. En eftertänksam person helt enkelt. 

Så bemöter du personlighetstypen: För att bemöta denna typ av människa bör du vara påläst innan du går in i diskussion och vara faktaorinterad. Tydliga argument och ärlighet på ett respektfullt sätt stryker dessa människor medhårs. Irrationella och osäkra personer är inget för den här personlighetstypen och att sätta dem i pressade situationer gör inte något bättre. 

Anpassa ditt bemötande beroende på personlighetstyp. Bildkälla: Pexels

Gul person – Den utåtriktade  

Så fungerar personlighetstypen: Det här är personlighetstypen som hörs mer än andra. De är utåtriktade och energiska i sitt sätt att vara. Pratar mycket gör de utan att alltid behöver ha någon poäng. Det är ivriga själar som bjuder på sig själva med entusiasm och uttrycker sig stort med gester och uttrycksfullhet. Charmen bidrar till att att vara omtyckta av sin omgivning. För vissa kan det dock bli för mycket, så det gäller att du själv är en bra lyssnare. De är riktigt bra på att motivera andra samtidigt som de själva är bra på att ta initiativ och samarbeta. De kan dock vara oberäkneliga och tänker inte alltid på konsekvenserna av sitt handlande.

Så bemöter du personlighetstypen: Var objektiv och få personen att fullfölja sina påbörjade arbetsuppgifter. Det är ingen idé att bemöta en sådan person med arghet då ett leende istället kommer att lösa situationen snabbare. Beröm, vänlighet och ett genuint intresse för personen kommer få den att vilja samarbeta. Att avvisa den eller agera strängt och surt kommer inte göra att du kommer långt med en sådan person. 

Röd person – Den dominante  

Så fungerar personlighetstypen: Dessa personer är raka på sak och rör sig framåt i livet med ett högt tempo och fattar snabba beslut. De kan vara ifrågasättande och skeptiska, men bär själva på en självsäkerhet. Resultatet är viktigt för en sådan här typ av person och att vinna likaså, tävlingsinriktade som de är. De gillar utmaningar och att maximera sin effektivitet. Dock kan de uppfattas egocentriska och agera på andras bekostnad. Också har de kort tålamod och är mycket krävande, vilket kanske inte alla är bekväma med. Att känna empati har de svårt för, så det gäller att vara tydlig i kommunikationen med hur du känner och tänker för att få denna typ av person att förstå dig. 

Så bemöter du personlighetstypen: Kom till saken snabbt och var effektiv när du vill förmedla något till denna personlighetstyp. Rak kommunikation är det som gäller, så att linda in saker och att inte komma till skott är inget för denna personlighetstyp. Att blanda in känslor och att vara för personlig är inget som kommer lösa situationen snabbare då känsliga personer och segt tempo får denne att snabbt tappa intresset. 


Har du en sund vänskapsrelation till dina vänner? Ibland kan du behöva tänka igenom vad du själv bidrar med till relationen respektive vad vännen bidrar med. Kolla in videon nedan för att se hur bra vänskap du har till dina vänner! 

Mer: 

5 avgörande tecken – så vet du att du hittat din "work wife"

Terapeuten avslöjar: 3 egenskaper för ett livslångt förhållande