Så får du en sund relation till dina vänner

- Foto: Foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
En relation med en vän är mångsidig och för att kunna behålla vänskapen med hen måste även du tänka på vad du gör och vad du bidrar med. Vi tipsar vad du kan göra för att få en sund relation med dina närmaste vänner.

Du kan stödja och ge trygghet

Vänskap är en form av trygghet. För dig är det viktigt att kunna prata med din vän om allt möjligt och hen ska vara en god lyssnare och stöd. Kom ihåg att det betyder mycket även för din vän. 

Visar intresse

Eftersom vänskap är mångsidigt är det viktigt att man själv visar intresse för vad hen vill berätta eller visa. Du kanske har flera historier från helgen som du bara måste berätta! Det viktiga är att du även kan ge utrymme för din vän. Ni båda ska kunna vara en del av varandras diskussioner.

Kunna erkänna misstag 

Du pratar med kompisen och bara vet att det du själv säger stämmer och hens argument är fel. När det sedan visar sig att du faktiskt har fel finns bara utvägen att byta samtalsämne och försöka glömma det eller aldrig erkänna misstaget. Detta kan vara en svår del som många har som en slags försvarsteknik. Misstaget sker lätt men det är ingen som straffar dig för dina fel. Det kan kännas väldigt svårt men det är värt att iallafall försöka kompromissa till en början. Att kunna erkänna sina egna misstag är en vinst i sig själv.

Be och ta emot ursäkter

En ursäkt ska vara genuin och faktiskt komma från hjärtat. Beroende på situationen är det ändå viktigt att kunna tänka igenom vad som hänt och faktiskt överväga ursäkten.  Tänk även på att själv inte be om ursäkt för ofta om småsaker. Ett förlåt visar att du ångrar ett agerande och om det sägs för ofta tas det tillslut inte på allvar.

Låt din vän vara sig själv

Vänskap är som sagt en trygghet och därför ska man låta en vän vara sig själv. Att försöka ändra på småsaker hos ens kompis för egen del gör att tilliten och tryggheten med att vara sig själv i vänskapen försvinner. Uppmuntra istället och visa att du stöttar din väns intressen och personlighet.     

Ha en god attityd

Den här punkten hänger även ihop med att kunna erkänna sina misstag. Du och din vän har rätt att peppa varann, men även kritisera. Det viktiga är att se om man gör misstaget att gå över gränsen. Det kan handla om ett roligt skämt för dig men något som inte är lika uppskattat av din vän. Även fast du kanske menar väl i liknande situationer kan det lätt eskalera och bilda dålig stämning. Ge istället en fin kommentar om hens kläder eller personlighet. Visa att du faktiskt uppskattar din vän, relationen kan bara bli bättre då!

Vill du ut och resa med dina vänner? Kolla även på filmen nedan.

Mer: 

4 tecken på att du försöker för mycket i ett förhållande

5 tips som kommer att göra dig till en bättre partner