5 säkra tecken på att du lever kvar i det förflutna

- Foto: Foto: andersphoto/Shutterstock.com
Dela på Pinterest
Är du en nostalgiker av dess like, lever på gamla minnen och överanalyserar allt i detalj? Då kanske du lever i det förflutna.

Att tänka tillbaka på minnen i sitt liv är bra härligt, men till vilken gräns? Här listar vi tecken på att du älskar att leva i det som var – något som kanske inte alltid är det bästa för dig och personerna i din närhet. Känner du igen dig i dessa punkter?

1. Du tänker alltid tillbaka på hur det var förr

Är du en av dem som är en riktig nostalgiker och bara ÄLSKAR att prata barndomsminnen, allt ifrån det där spelet alla var besatta av eller hur modet såg ut? Vi också! Men lever du nästan bara på gamla minnen istället för att skapa nya? Då kanske du borde stanna upp och göra en förändring. 

2. Du romantiserar perioder i ditt liv

Du tänker ofta tillbaka på hur det var förr, till exempel när du äntligen blev inbjuden på den där festen som alla ville gå på. WOW, vad du kände dig cool då! Eller? Tänk på vad du egentligen kände. Kanske var känslan den rakt motsatta? Det är enkelt att romantisera en bild av hur något har varit. Fundera över om du är nöjd med allt i ditt liv just nu.

3. Du har svårt att se fram emot saker – för att du vet att det snart är över

Du gillar att ha planer och att hitta på roliga saker med vänner, men du kan samtidigt inte låta bli att tänka på att det nästan lika snabbt är över. Du bokar därför gärna in flera roliga grejer för att alltid ha något att se fram emot. 

Självklart är det bra att hitta på saker, men försök att leva lite mer i nuet och uppskatta det du gör precis just nu (ja, det är enklare sagt än gjort...)

4. Du ältar och tänker på hur det "kunde ha varit"

Denna punkt går ihop med den ovan och handlar såklart om att du har svårt att leva i nuet och alltid tänker tillbaka på hur det var förr eller vad som som ska hända härnäst. Du är också en expert på att älta. Hur kunde det bli så? Varför gjorde jag inte på ett annat sätt istället? Vad tänker hen om mig egentligen? 

Ställ dig frågan: Hur många negativa tankar som handlar om det som har hänt den senaste timmen, dygnet, veckan eller åren, dyker upp i ditt huvud varje dag? 

Ja... frågorna är många och svaret är (egentligen) enkelt – sluta överanalysera! Gjort är gjort.

5. Du glömmer att tänka på allt du har åstadkommit 

Har du tänkt på allt du har gjort de senaste åren? Du kanske har hoppat på din utbildning du länge har velat plugga eller kanske efter många år äntligen hittat dig själv? Fått ökat självförtroende? Flyttat till en ny stad? Skaffat nya vänner? You name it! Det finns en rad grejer man inte får glömma bort att tänka på. Känn dig stolt och sluta jämför dig med andra.


Känner du ofta att ditt självförtroende är en berg- och dalbana och att du aldrig vågar tro på att just du ska lyckas eller nå dit du vill? Svarar du ja på dessa frågor bör du ta ett titt i videon nedan. Med dessa fyra steg kan du förbättra ditt självförtroende. 

Mer:

Har du dåligt självförtroende? Då måste du läsa det här