Här är allt du vill veta om Eurovision Song Contest 2019

Eurovision Song Contest, Netta Barzilai​, scen
Netta Barzilai​ vann Eurovision Song Contest 2018, vem tror du vinner i år? Foto: Stella Pictures. - Foto: Foto: Stella Pictures.
Dela på Pinterest
Eurovision Song Contest 2019 närmar sig äntligen och vi har tagit reda på allt du behöver veta inför den spännande tävlingen! Tror du Sverige tar hem vinsten i år?

I vilket land hålls Eurovision Contest 2019?

Förra året var det Netta Barzilai från Israel med bidraget "Toy" som tog hem hela kalaset. I år hålls alltså tävlingen i Tel Aviv i Isarel.

Vinnarlandet är det landet som tilldelas att få arrangera nästkommande års Eurovision. 

När drar Eurovision Song Contest 2019 igång?

Eurovisions första semifinal drar igång den tisdagen den 14:e maj och sedan är semifinal nummer två igång den 16:e maj 2019. Det är två semifinaler där alla 42 länder kvalar in genom att bli framröstade till den stora finalen.

När är Eurovision Song Contests stora final?

Den stora finalen drar igång på lördagen den 18 maj 2019. Frankrike, Spanien, Tyskland, Italien och Storbritannien är redan nu direktkvalificerade till finalen. Detta på grund av att de är de länder som betalar mest pengar till European Broadcasting Union, TV-unionen och Europeiska radio, som är de som producerar tävlingen tillsammans med värdlandet.

När är Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest 2019?

Vinnaren av Melodifestivalen 2019 kommer att starta i den första halvan av den andra semifinalen. Vad tror du, tar vi oss till den stora finalen i år?


Melodifestivalen är Sveriges mest glammiga och påkostade tv-program – men visste du att kostnaderna för programmet är större än intäkterna? Spana in videon nedan om du vill få svar på varför!


Mer:

Alla svenska vinnare i Melodifestivalen någonsin – vilka låtar minns du?

Mello-akutella Bishara jämförs med Carola och hyllas av artisten