Så många ångrar sig efter könskorrigering och vill byta tillbaka

Fler vill byta kön.
Allt fler unga i Sverige vill genomgå könskorrigering och byta kön. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Antalet svenskar som föds i fel kön och vill korrigera sitt kön ökar. Idag behandlas fler, vårdköerna är längre och läkarna hinner inte ta hand om alla.

Allt fler svenskar vill korrigera sina kön efter att de upplevt att de fötts i fel kropp och väldigt få ångrar sig. För 20 år sedan hade Karolinska sjukhuset i Stockholm någon enstaka patienter och idag tar de hand om cirka 200 patienter årligen skriver Forskning.se.

– Under flera år har antalet patienter fördubblats. Det är en mycket kraftig ökning. Och utvecklingen är densamma i stora delar av världen. Förra året hade vi fler än 200 patienter och många på kö. Vi hinner inte ta hand om alla, säger Olle Söder, professor i barnmedicin och expert på könskorrigerande åtgärder för unga vid Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Innan man får byta kön måste man genomgå en utredning. Bild: Unsplash.

Olle tror att ökningen kan bero på ett mer accepterat samhälle där personer som upplever att de fötts i fel kropp får mer stöd från sin omgivning. För flera år sedan förknippades det nämligen ofta med psykisk ohälsa, drogmissbruk och prostitution.

De flesta som söker sjukvård för att ändra sitt kön är mellan 14-16 år gamla – och det är få som ångrar sig.

Enligt siffror från Socialstyrelsen ångrade sig 15 av 689 vuxna personer sin könskorrigering och bad om att få återgå till sitt ursprungskön. Detta under en period på 50 år mellan 1960 och 2010.

Allt fler vill byta kön och få ångrar sig. Bild: Unsplash.

Dessutom är det väldigt ovanligt att de som påbörjat en utredning av sin könsidentitet avbryter den. Av de få som väljer att avsluta sin utredning är de flesta pojkar som upptäcker att de inte är transpersoner, utan homosexuella, skriver Forskning.se.


Viktoria Harrysson är Youtubern som föddes som pojken Viktor, men redan vid tioårs ålder förstod hon att hon var en tjej. Nu pratar hon om sitt liv, svarar på frågor och utbildar andra via sin Youtube-kanal. Modette listade Viktoria som en av Sveriges mäktigaste kvinnor under 25. Se hela listan i videon nedanför.

Mer:

Här är Sveriges mäktigaste kvinnor under 25