Här är Sveriges mäktigaste kvinnor under 25

Kvinnor
Zara, Greta och Viktoria förmedlar alla viktiga budskap. Foto: Instagram, Grazia Italia, Instagram. - Foto: Foto: Instagram/viktoriaharrysson, Grazia Italia, Instagram/gretathunberg.
Dela på Pinterest
Vi på Modette-redaktionen har valt ut några riktiga powerladies som förtjänar att uppmärksammas extra idag på internationella kvinnodagen till ära. Vem hyllar du?

8 mars firas varje år den internationella kvinnodagen i flera länder. Det var 1910 som dagen instiftades för kampen mot kvinnlig rösträtt. Dagen har med åren fått en bredare betydelse och idag belyser den alla de problem som kvinnor ställs inför, just på grund av att de är kvinnor. Vi har listat några av Sveriges mäktigaste unga kvinnor som vi dagen till ära vill hylla lite extra.

Greta Thunberg, 17 

Från att skolstrejka utanför riksdagen till att hålla tal i FN. Greta har synts mycket i media och det beror på att hon är en stark aktivist i klimatfrågan och får de vuxna politikerna att vakna.  

Greta kämpar för att alla gemensamt ska fokusera mer på klimatfrågan. Foto: Instagram/gretathunberg.

Mathilda Bandarian, 19

Mathilda tog studenten 2018 som 16-åring och snart därefter blev hon den yngsta personen någonsin att bli antagen till Juristprogrammet i Göteborg. Inte nog med det, hon blev också antagen till Liberal Arts-programmet. Så JA, Mathilda är idag 19 år gammal och har snart en dubbelexamen på Göteborgs Universitet! Wow!

Hur cool är hon inte? Foto: Instagram/mathildabandarian.

Viktoria Harrysson, 16

Viktoria Harrysson är Youtubern som har tagit över mångas hjärtan. Viktoria föddes som pojken Viktor, men redan vid tioårs ålder förstod hon att hon var en tjej. Hon inspirerar till att vara sann mot sig själv och stå upp för att vara den man är samtidigt som hon utbildar andra unga på sin Youtubekanal.

Viktoria utsågs till "Årets Trans" på QX-galan 2018. Foto: Stella Pictures.

Fatemeh Khavari, 20

Fatmeh Khavari ligger bakom organisationen Ung i Sverige, vilket är en rörelse som arbetar mot att stoppa utvisningarna till krigsdrabbade Afghanistan. Hon har belönats med Martin Luther King-priset 2018. Fatemeh har också skrivit en stark självbiografi kallad "Jag stannar till slutet" som har fått mycket uppmärksamhet.

Fatemeh har belönats med Martin Luther King-priset. Foto: Instagram/fateme.khavari79.

Zara Larsson, 22

Vart ska man egentligen börja? Zara gör verkligen succé efter succé. Hon har flera priser i bakfickan och är en riktigt välkänd artist över hela världen. Hon är även en av få svenskar som har gästat både Ellen DeGeneres och Jimmy Fallons populära amerikanska tv-shower, dessutom två gånger var! Dessutom har Zara utbildat andra kvinnor och män i feminism och aldrig backat för några haters. Därför kommer vi alltid backa Zara!

Zara lyser som den världsstjärna hon är. Foto: Instagram/zaralarsson.

Andra Farhad, 26

Andra blev miljonär när hon var 21 år gammal. Ja, du hörde rätt! Hon lyckades tjäna stora pengar genom aktier som hon började investera i som 15-åring. Idag driver hon företaget Börshajen och lär folk i alla olika samhällsklasser att investera. En viktig spelare som inkluderat så många i en mansdominerad bransch.

Andra var 15 år när hon började investera. Foto: Instagram/andrafarhad.

Bianca Ingrosso, 25

Bianca inspirerar sina snart en miljon följare på Instagram och driver podden "Har du sagt A får du säga B" med vännen Alice Stenlöf. Hon är en förebild för många unga tjejer och visar att man kan gå sin egen väg. Genom sin öppenhet på sociala medier och i Wahlgrens Värld visar Bianca alla sidor av sig själv och bevisar gång på gång för unga kvinnor att man kan visa sig såväl sårbar som stark – samtidigt som man är en mäktig ung kvinna.

Bianca har även lanserat det populära sminkmärket Caia Cosmetics. Foto: Instagram/biancaingrosso.

Johanna Nordström, 24

En självklar humorpersonlighet för unga idag! På Instagram publicerar hon roliga sketcher som får alla hennes 170 000 följare att gapskratta. Dessutom sätter hon ofta ner foten och tar upp allvarliga ämnen mitt i all humor. Du vill inte missa henne om hon kommer till din stad – och vi är förväntansfulla på att få följa Johannas framtid!

Missa inte Johanna på "Humorkalaset" i sommar! Foto: Instagram/johannanordstrm.

Clara Henry, 25

Hon har ju gjort allt! Clara är stor på Youtube där hon vågade prata öppet om tabubelagda ämnen, har varit programledare för Melodifestivalen och är nu aktuell i SVT:s nya serie "Sjukt Oklar" där hon spelar huvudrollen. Hon föreläser och har skrivit böckerna ”Ja jag har mens, hurså?” och den senaste ”Mot framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet”. En sann powergirl!

Såg du Clara när hon var programledare för Mello? Foto: Instagram/glasclara.

Jonna Lundell, 25

Youtubern och influencern Jonna har med maken Joakim Lundell varit öppna med kampen att få barn, något som har hjälpt många i samma situation. Varje dag får hundratusentals svenskar hänga med i deras liv, genom vått och torrt.

Jonna och fina dottern Lunabelle. Foto: Instagram/jonnalundell.

Lovisa Karlsson (Lakidoris), 22

Youtubern Lovisa förknippar många med namnet "Lakidoris" som hennes kanal länge hette. Lovisa är orädd av sig och pratar gärna om obekvämare ämnen med sina följare, både humoristiskt och allvarligt. Hon är en av de mäktigaste unga kvinnorna på Youtube idag. En powergirl!

Du har väl inte missat Lovisa på Youtube? Foto: Instagram/lovisak97.

Sabina Ddumba, 26 

Hon är en soul-drottning med stora hits som bland annat "Not Too Young" i bakfickan. Man fick se mer av hennes personlighet när hon medverkade i "Så mycket bättre". Sabina är helt klart en av Sveriges mest lovande unga kvinnor inom musikbranschen som har stort inflytande på unga kvinnor.

Vilken är din favoritlåt med Sabina? Foto: Stella Pictures.

Nathalie "Nattid" Danielsson, 18

Nathalie blev känd genom musik-appen Musical.ly. Snabbt fick hon över 100 000 följare och idag har hon över två miljoner. Nathalie har varit öppen och pratat ut om sin tuffa tid som mobbad och på sina sociala kanaler håller hon en dialog med sina följare om ångest och psykisk ohälsa. Vi på Modette vill hylla henne för sin strävan att stötta andra!

Nathalie slog igenom via Musical.ly. Foto: Instagram/nattid.

Listan på alla grymma och inspirerande kvinnor där ute kan göras lång och idag på internationella kvinnodagen vill vi såklart passa på att hylla ALLA lite extra. I videon nedan finns hela 25 inspirerande, feministiska citat (perfekt att använda på Instagram!)

Mer:

5 saker att säga till kvinnorna i ditt liv lite oftare

Därför får du och dina kompisar mens samtidigt