Nu kan vegokorv och sojaburgare förbjudas

EU-förslag, förbjuda korv
Är du för eller emot det nya förslaget? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Nu finns ett nytt EU-förslag om att byta ut namnen på vegokorv och sojaburgare – något som har väckt stark kritik bland många.

Snart kan det bli så att vegetariska produkter inte längre får kallas för "vegoburgare" eller "sojakorv". Det är nämligen jordbrukskommittén som har kommit med förslaget om att inte använda ord som kan förknippas med kött. Anledningen är att man inte ska vilseleda konsumenter eller ge fel bild av vad en produkt faktiskt innehåller. 

Ett liknande koncept finns redan i Frankrike där den sista "sojakorven" har sålts. Där får numera inte vegetariska produkter marknadsföras med ord som "bacon", "korv", "biff" eller "stek".

Jørgen Dohrmann, från Dansk Folkeparti och medlem i jordbrukskommittén, berättar till Danska TV2 att produktnamnen just nu är för otydliga. 

– Det måste tydligare definieras vad är kött och vad som är växter. Man kan inte kalla det, till exempel, hamburgare eller färs som inte innehåller kött. Då skickar du felaktiga signaler till konsumenterna om vad de köper, säger han i intervjun.

Förslaget mot sojakorv och vegoburgare möter kritik

Men det nya förslaget har mött stor kritik och det är inte alla som håller med Jørgen Dohrmann om att namnen på de vegetariska produkterna ska ändras. Eurogroup for Animals, den euroepiska koalition som Djurens Rätt tillhör, är starka motståndare och menar att köttbranschen istället vill bromsa utvecklingen till fler vegoalternativ. 

Foto: Twitter/ Eurogroup For Animals @Act4AnimalsEU

Förslaget måste godkännas av Europaparlamentet innan det går igenom på riktigt. Vad som väntar får vi se. 

Vill du ha tips på hur du kan minska din köttkonsumtion? I videon nedan tipsar vi dig om fem grymma alternativ som du kan äta istället. 

Mer:

7 anledningar till att bli vegetarian

Från italienskt till asiatiskt – Stockholms bästa restauranger