Barbiedrogen – därför ska du INTE köpa den online

Barbiedrogen
Barbiedrogen köpa online? Nej, se upp för det här! - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Läkemedelsverket varnar starkt för användningen va barbiedrogen som bland annat ska göra dig mer solbränd. Du borde absolut inte heller köpa den online. Här är allt du måste ha koll på!

Barbiedrogen som marknadsförs genom att den ska göra en person mer solbränd, ge ökad sexlust och viktnedgång väcker varje sommar en debatt. Men Läkemedelsverket avråder starkt alla från användningen. Här reder vi ut vad barbiedrogen egentligen är, vad som händer i kroppen om man tar den och om det är lagligt i Sverige.

Vad är barbiedrogen?

Barbiedrogen är ett namn för melanotan 2 och är ett hormonpreparat, ett pulver, som injiceras i kroppen med hjälp av en spruta. Som tidigare nämnt marknadsförs produkten med att den ska boosta solbränna, viktnedgång och sexlust vid användning.

Är barbiedrogen skadlig och farlig?

Ja, enligt Läkemedelsverket kan den skada en persons hälsa allvarligt. Redan år 2011 rapporterade de om produkten och gick ut med en varning. Barbiedrogen säljs på oseriösa sajter som man inte bör lita på.

– Här handlar det bara om att tjäna pengar och försäljarna bryr sig inte om människors hälsa över huvudtaget, sa då Ingela Ottoson, utredare på Läkemedelsverkets enhet för kontroll av narkotika och olaglig läkemedelshantering.

Brun utan sol är lösningen! Få en snygg bränna på ett kick utan att skada huden eller kroppen. Här kan du se Modettes stora test: Bästa brun utan sol – se test och recension här

Är melanotan 2 olaglig?

I Sverige är barbiedrogen, även kallad melanotan 2, olaglig att sälja och köpa. Enligt Läkemedelsverket finns inga godkända läkemedel på marknaden. 

Vad finns det för biverkningar av barbiedrogen?

Läkemedelsverket har fått rapporteringar om illamående och kräkningar. Om en person använder drogen under en längre tid kan det också leda till hudcellsförändringar. Läkemedelsverket rapporterar om att det finns två beskrivna fall där melatonan 2 har utvecklat hudcancer. 

Barbiedrogen köpa online?

Att injicera och själv blanda ihop drogen kan ha stora hälsofaror. Personen kan feldosera och man kan drabbas av infektioner orsakade av bakterier, som kan leda till blodförgiftning. Läkemedelsverket skriver också att man vet inte om melanotan 2 och injektionslösningen som säljs online är sterila.

Råd från Läkemedelsverket:

– Använd inte melanotan 2, du kan skada din hälsa allvarligt.

– Kontakta sjukvården eller Giftinformationscentralen om du känner dig illamående eller har andra symtom.

– Det är olagligt med försäljning av melanotan 2 i Sverige. Ser du en olaglig försäljning kan du anmäla det till Läkemedelsverket.

Källa: Läkemedelsverket

Vill du vara brun i sommar? Använd istället brun utan sol! Är du nybörjare? I videon nedan listar vi alla knep du bör känna till innan du börjar busa!

Mer:

Så gör du för att få en fläckfri och långvarig brun utan sol