Det snackas ofta om att man inte ska använda gamla solskyddsprodukter då de kan ha gått ur datum och därmed tappat skyddet. Men hur vet man att ens SPF blivit för gammal för att använda? Vi har kollat upp hur du kan göra för att ta reda på detta!
Är din solskyddsfaktor gammal?
Många säger att du ska slänga din solskyddsfaktor efter varje säsong, men egentligen behöver inte produkten ha hunnit bli gammal bara för det passerat en viss tid. Vi har pratat med Roger Nimark, produktexpert på solskyddsmärket Vichy, om hur du kan märka det på andra sätt.
– Att en solskyddsprodukt har blivit för gammal, märks i huvudsak genom att den luktar illa, blir gul till färgen och ofta kan dela på sig. Det vill säga att oljan separerar från emulsionen (krämbasen), säger Roger till Modette.
Förvara ej solskyddsprodukt i solljus
Hållbarheten på produkterna behöver som sagt inte vara bunden till en viss tid. En solskyddsprodukts hållbarhet kan avgöras utifrån vilken miljö du har förvarat den i.
– Sunt förnuft säger att en solskyddsprodukt inte ska förvaras i direkt solljus och i en allt för hög värme, alltså inte över 40 grader. Om en solskyddsprodukt enbart är använd under en säsong, utan att ha utsatts för en hög värme, bör den fungera även året efter, säger Roger.
Vill du maximera din bränna i sommar och få så mycket färg som möjligt i solen? Då finns det några saker du borde känna till. Se våra bästa hacks i videon nedanför.
Mer:
Så hög SPF borde du ha i ansiktet enligt hudvårdspecialisten
Vill du bli snabbare brun när du solar? Då måste du ha koll på det här