5 saker vi ångrar på dödsbädden – enligt döende människor

Det är dags att leva fullt ut! Här är saker folk ångrar på dödsbädden.
Det är dags att leva fullt ut! Här är saker folk ångrar på dödsbädden. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Om du skulle dö imorgon, vad skulle du då ångra? ​Bronnie Ware, som har jobbat med döende patienter, har tagit reda på fem vanliga saker människor ångrar på dödsbädden.

Bronnie Ware har skrivit den kända boken "The Top Five Regrets of Dying" och har jobbat med döende patienter – något som gjort att hon har fått höra vad människor ofta ångrar när de ligger på dödsbädden

Enligt Bronnie Ware är det fem saker som är extra utstickade som kommer på tal under samtalen. Så innan det är försent, kanske är det klokt att ta lärdom av detta? 

Här är fem saker människor ångrar på dödsbädden enligt Bronnie Ware

1. Jag önskar att jag hade vågat leva ett liv sant mot mig själv, istället för vad andra förväntade sig 

Vi alla har haft drömmar, men har du vågat satsa ordentligt för att uppfylla dem? Bronnie Ware berättar att flera som ligger på dödsbädden har tänkt tillbaka på just detta och insett att de knappt har nått hälften av sina drömmar. De vet att de inte ens har försökt och kommer aldrig få reda på hur livet hade kunnat bli. Att inte våga satsa på sina egna drömmar var det vanligaste som personer ångrade. 

Behöver du tips på hur du uppfyller dina drömmar? Här hittar du nio grymma tankesätt du kan börja med redan idag!

Foto: Unsplash

2. Jag önskar att jag inte hade jobbat så hårt

Bronnie Ware berättar att hon fick höra just detta citat från varje manlig patient hon hade. De kände att de hade missat att spendera tid med sin partner och sina barns ungdom. Men det var även kvinnor som kände att de hade jobbat för mycket. 

Jobb och karriär kan kännas viktigt och vara något man prioriterar i livet, men glöm inte bort att det också finns andra saker som är viktiga. Försök göra medvetna val som kan förenkla din livsstil, istället för att försvåra.

Idag är det många som känner att de ständigt måste prestera på topp och vara bäst på allt. Känner du av i karriärhetsen? Här kan du läsa en krönika om det.

Foto: Unsplash

3. Jag önskar att jag vågade uttrycka mina känslor mer

En tredje sak som många ångrade på dödsbädden var att man inte vågade uttrycka vad man kände. Exempelvis valde vissa att vara tysta för att inte göra andra upprörda. Istället blev de bittra och onöjda. 

Bronnie Ware menar att vi inte kan veta hur andra reagerar i en situation och att det är bättre att uttrycka sina känslor. Hur många gånger har du egentligen stått på dig och sagt NEJ och gjort det bästa för dig? Se om du har sagt ifrån i dessa olika situationer.

Foto: Unsplash

4. Jag önskar att jag höll kontakten med mina vänner

Det fanns många som djupt ångrade att de inte hade hållit kvar sina vänner och lagt mer tid och energi på att behålla relationerna. Man blir lätt upptagen med sitt eget liv och glömmer de fina man en gång haft. Vänskap och kärlek är det sista människor tänker på, inte materiella ting eller status, menar Bronnie Ware.

Så har du hittat en bra vän är det värt att hålla fast i hen! Här listar vi nio starka bevis på att en bra vän är bättre än tio dåliga.

Foto: Unsplash

5. Jag önskar att jag hade låtit mig själv vara lyckligare 

Bronnie Ware förklarar att de var många som inte förrän slutet insåg att det var ett val att vara lycklig. Människor hade hamnat i gamla mönster och livet hade bara tickat på... De ville göra en förändring, men hade inte alltid vågat.

Glöm inte att det är ditt liv och  att du bestämmer själv över dina val. Glöm vad andra tycker om dig, glöm vad andra vill eller vad du förväntas att göra. Här är fem negativa tankar du borde radera direkt för att må bättre.

Foto: Unsplash

Källa: bronnieware.com

Vill du satsa helhjärtat på dig och vad du vill? Då borde du ta en titt i videon nedan där vi listar elva mål som alla tjejer borde ha i år!

Mer:

5 tips för att göra dina drömmar till verklighet

15 saker du kommer ångra om 15 år – om du inte gör något åt dem nu