Därför ska du inte köpa ut alkohol – och så argumenterar du emot

Köpa ut alkohol, argument emot
Att köpa ut är idag olagligt. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Har någon frågat dig om du kan köpa ut alkohol? Här är fyra argument att använda och starka anledningar till varför du ska säga nej.

Har du en syster, bror eller bekant som har frågat dig om du kan köpa ut? Det är inte alltid så enkelt att säga nej trots att du vet att det är det rätta. 

Det finns olika argument man kan använda sig av. Vi har tagit hjälp av Systembolaget och listar här fyra smarta sätt för att argumentera emot.

Dra på föräldrakortet

Är du syskon eller bekant? Säg att han eller hennes föräldrar hade blivit besvikna och arga på dig om du valde att köpa ut. Man vill ju inte att någon annan ska få skäll eller må dåligt på sin bekostnad, eller hur?

Kör psykologstilen

Frågar till exempel ditt syskon dig om du kan köpa ut? Lyssna vad personen har att säga. Vad har hen för argument för att det är rätt? Varför vill hen dricka? 

Prata om vad som ni båda tycker är rätt och fel. Förmodligen kan personen sätta allt i perspektiv om du vänder på frågan: Hur skulle du göra om ditt yngre syskon frågade dig om du kunde köpa ut?

Använd kärleksargumentet 

Dra på kärleken du känner för ditt barn eller syskon och berätta hur mycket du älskar hen. Våga säga nej för att du inte vill att något ska hända och förklara samtidigt att alkohol ökar risken för att hamna i farliga och jobbiga situationer. 

Säg nej av omtanke. 

Säg att det är olagligt

Ja, det är inte svårare än så. I lagen står det att langning av alkohol är olagligt, och det säger väl allt?

Det finns flera anledningar till varför du ska säga nej till att köpa ut. Foto: Unsplash

Kanske känns det jobbigt att säga nej i stunden, men det är trots allt för personens bästa. Här är ytterligare tre anledningar till varför du inte ska köpa ut.  

Nej, hen kommer troligen inte dricka mindre 

Om man köper ut alkohol till någon kanske man tänker att man har bättre koll på vad personen kommer dricka under kvällen? Men troligen kommer personen hitta mer alkohol på annat håll då målet oftast är att bli berusad. 

Du visar att du bryr dig

Ja, att våga stå emot och inte köpa ut alkohol betyder endast att du bryr dig om personen. IQ, en organisation som verkar för en smartare syn på alkohol, skriver att undersökningar visar att tonåringar kan vilja se var gränsen går genom att tjata och "testa föräldrarna" att köpa ut. Om man släpper på reglerna kan det istället tolkas som att man inte bryr sig. 

Personen kommer tacka dig när hen är äldre

När personen blir tillräckligt gammal för att själv kunna handla alkohol på Systembolaget kommer hen troligen förstå. Klart du inte ville bryta mot lagen eller sätta personen i fara? 

Källa: Systembolaget

Är du rädd att du eller någon i din närhet befinner sig i riskzonen och överkonsumerar alkohol? I videon nedan listar vi tecken på att du dricker för mycket!