Det här är straffet om du köper ut alkohol till en minderårig

Köpa ut alkohol i Sverige, minderårig, straff
Har du koll på straffet för langning? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Att köpa ut alkohol till någon som är under 20 år är olagligt i Sverige. Modette reder ut varför det är olika åldersgränser på alkohol och vad straffet kan bli om du döms för langning.

Att köpa ut alkohol till en person som är under 20 år är brottsligt i Sverige. Det är dessutom olagligt att sälja eller ge bort alkohol till minderåriga då detta klassas som langning. 

Polisen skriver att all langning i någon mening betraktas som olaglig. Detta gäller om personen fått tag i alkohol från utlandet och tagit till Sverige eller om den minderåriga fått alkohol genom langning av någon som till exempel har handlat på Systembolaget.

Varför är det olika åldersgränser för att köpa alkohol?

Minderåriga lyckas oftast få tag på alkohol genom syskon eller att äldre vänner köper ut. Skulle åldersgränsen på Systembolaget vara 18 år skulle yngre personer lättare få tag på alkohol – något som skulle öka konsumtionen bland unga.

Befinner du dig på en bar eller restaurang behöver du i stället bara vara 18 år för att få köpa alkohol. Anledningen till den lägre åldersgränsen är att alkohollagen gäller, vilket innebär att personalen och de anställda inte får servera en person som är för berusad. Samma kontroll finns inte om du i stället skulle handla på Systembolaget.

Vad finns det för straff om man köper ut alkohol?

Enligt Polisen kan straffet för langning bli böter eller fängelse upp till två år. Om det är ett grovt brott kan fängelsestraffet bli så långt som fyra år.

Foto: Unsplash

Källa: Polisen, Systembolaget

Många förknippar sommaren med alkohol och fest. Men det finns miljoner andra härliga saker att hitta på. Brist på inspiration? I videon listar vi 6 saker du kan göra i stället för att dricka alkohol.