4 konstiga saker som kan göra din pollenallergi värre

Saker som kan förvärra din pollenallergi och hur du håller dig frisk. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Det finns några saker som kan förvärra din pollenallergi utan att du tänker på det. Se vad som kan förvärra din allergi och hur du ska göra för att undvika det.

1. Stress

Mental stress kan ge större fysiska konsekvenser än vad många tror. I en studie vid Ohio State University undersökte man 179 personer som led av hög feber under två veckor. De upptäckte att personerna som hade högre stressnivåer upplevde fler frekventa känningar av sin allergi.

2. Rökning

Även om du själv inte är en rökare så borde du undvika passiv rökning så gott det går. Rökning kan nämligen förstärka allergi-symptomen menar en studie från American Collage of Allergy, Asthma and Immunology.

3. Vissa frukter som tomat, selleri och äpple

American Collage of Allergy, Asthma and Immunology skriver även om att vissa frukter och grönsaker innehåller ett protein som kroppen kan blanda ihop med pollen. På svenska kallas det "Orala allergisyndromet" och det drabbar främst björkpollenallergiker och gråboallergiker.

De vanligaste symptomen är att läppar, halsen och munnen kan svida, klia eller svälla. Det kan även drabba andra kroppsdelar.

4. Ditt hår och din hud

Efter en dag ute i solen, en promenad eller bara om du vistats utomhus så fastnar pollen, föroreningar och avgaser i ditt hår och på huden. Därför är det extra viktig att du tvättar håret och ansiktet innan du lägger huvudet på kudden för att sova om du lider av svåra besvär. Annars hamnar pollen på kudden som du sen ligger och gosar ansiktet mot hela natten.


Källa: Purewow

Har du svårt att avgöra om du är allergisk mot pollen eller bara förkyld? Se skillnaden i videon nedanför.

Mer:

Allergisk mot pollen eller bara förkyld? Här är skillnaden