10 frågor att ställa till en person som du tror mår psykiskt dåligt

Känner du någon som du tror mår dåligt? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Att prata om psykisk ohälsa och hälsa är lättare sagt än gjort. Men det finns smarta sätt att få igång samtalet utan att trampa någon på tårna.

Att inleda ett samtal med någon om man är orolig över dens psykiska hälsa kan kännas läskigt. Man kan vara rädd för att trigga igång något, framstå som okänslig eller bara att säga orden som riskerar en dålig stämning. Så hur ska man göra för att få igång ett samtal kring någons mående?

Nu listar den ideella föreningen Mind, som arbetar för att förebygga psykisk ohälsa, tio frågor att ställa för att få igång en konversation med djupare samtal i vardagen. Frågorna är en del av kampanjen "Varmprat" som hoppas på att öppna upp kallpratet.

"Varmprat är samtal med substans som ger utbyte för båda parter. Det behöver inte nödvändigtvis vara centrerat kring svåra problem, utan det handlar om samtal kring livet som det faktiskt är. Oftast en blandning mellan högt, lågt och ämnen som förenar oss och visar att vi är mänskliga", skriver Mind i ett pressmeddelande.

Vad ska man tänka på när man pratar med någon om psykisk ohälsa och hälsa?

1. Krysta inte fram vad som helst. Fråga något du verkligen skulle vilja ha svaret på. Gå in i samtalet med ambitionen att leda det till Varmprat, istället för Kallprat.

2. Öva dig på att lyssna. Lyssna för att förstå och inte för att svara. Ställ följdfrågor.

3. Var inte rädd för att ställa en fråga som känns aningen obekväm. Oftast handlar det om att du är ovan att fråga denna typ av frågor. Övning ger färdighet.

4. Igenkänning är nyckeln. När någon berättar något personligt, ge tillbaka. Det förenar.

5. Värdera inte. Det är okej att ha olika åsikter och vara på olika sätt. Värdering gör att man ofta känner sig dömd.

10 frågor att ställa till någon kring psykisk ohälsa och hälsa:

1. Tycker du också att det är tungt att kliva upp ibland?

2. Vad ger ditt liv mening?

3. Kan du också känna dig tom?

4. Vad har gjort dig glad idag?

5. Grubblar du på nätterna ibland?

6. Hur nöjd är du i livet?

7. Vad ser du fram emot framöver?

8. Vad är det jobbigaste du ska göra idag?

9. Vad längtar du efter i livet?

10. Hur många koppar kaffe behöver du idag?

Går du själv i tankarna på att söka hjälp? Det svävar ofta flera frågor i huvudet som man vill få svar på innan man kommer till skott. Vad kostar det? När söker man hjälp? Hur vet jag om mina problem är tillräckligt stora? Läs artikeln Experten svarar på dina frågor om psykisk ohälsa.

Mer:

4 enkla andningsövningar för att minska oro