Här är dagarna och tiderna då det sker flest våldtäkter i Sverige

Vid den här tidpunkten sker flest våldtäkter i Sverige. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Vilken tidpunkt och vilka dagar sker flest våldtäkter i landet? Brå:s senaste rapport om sexualbrott ger oss svaret.

I rapporten från myndigheten Brå, brottsförebyggande rådet, redovisas det vilken tidpunkt och vilka dagar då flest våldtäkter i Sverige sker. I rapporten skrivs det också om olika våldtäktsscenarion och statistiken pekar på att det finns två scenarion som har ökat.

Tre olika våldtäktscenarion

Under perioden 2005-2017 har det blivit vanligare att anmäla våldtäkter där gärningspersonen är en bekant eller vän till målsägaren. Våldtäkterna sker ofta i en privatbostad och av dessa våldtäkter är drygt en tredjedel förknippade med fest.

Även internetrelaterade våldtäkter har ökat från tidigare anmälningar, något som enligt Brå:s rapport knappt förekom år 2005 och 2011. Vid de internetrelaterade våldtäkterna har de inblandade ofta haft kontakt via dejtingsappar, exempelvis på Tinder. 

"Ökningen av den här typen av våldtäkt speglar sannolikt en förändring mot nya former av dejtingbeteende", skriver man i rapporten. Både våldtäkt av en bekant eller vän samt internetelaterade våldtäkter har alltså ökat bland de polisanmälda brotten.

Men i Brå:s rapport skrivs det även om våldtäkter som begåtts av flera gärningspersoner, något som däremot är relativt ovanligt i Brå:s urval av polisanmälningar. 

Foto: Unsplash

Då sker flest våldtäkter

Enligt Brå:s senaste rapport "Indikatorer på sexualbrottsutvecklingen 2005-2017" sker en större andel våldtäkter på veckoslut och helgdagar. Jämfört med 2005-2008 har det ökat från 51 procent till 56 procent. De flesta våldtäkterna sker mellan klockan 18.00 och 05.59, det vill säga på kvällen och under natten. 

Ser man till perioden 2005-2016 är det vanligast att sexualbrottet sker i en annan del av länet, alltså inte på plats i sitt egna bostadsområde. 

Här kan du se andelen sexualbrottshändelser på tre olika platser, under tre perioder.

     Foto: Rapport: Indikatorer på sexualbrottsutvecklingen 2005-2017 Källa: Brå

Viktigt att komma ihåg, och något som även påpekas i rapporten, är att sexualbrott omfattas av ett stort mörkertal. Vill du läsa mer? Här kan du se Brå:s senaste rapport från 2019.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp: 

1177 Vårdguiden ger hjälp via hemsida eller telefon att guida dig i vart du söker vård. Du kan också ringa eller besöka din vårdcentral. Psykiatriska kliniker kan man ringa direkt till och göra en ”egenanmälan”. Det krävs alltså inte remiss för att få en bedömning.

- Kontakta din vårdcentral
- Din lokala psykiatriska akutmottagning
- Ring MIND – självmordslinjen: 90101
- Ring vårdguiden 1177

Om situationen är akut:
Ringa 112 eller uppsök vård på en psykiatrisk akutmottagning. Sök på internet för att se vilken psykiatrisk akutmottagning finns i den närhet, annars ring 112.”


I videon svarar psykiatern och psykoterapeuten Peder på Suicide Zero på frågor som många oroar sig för innan de söker hjälp mot psykisk ohälsa.

Mer:

Tjejer berättar: Jag blev våldtagen av min pappa