Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Här är dagarna och tiderna då det sker flest våldtäkter i Sverige

Dela på Pinterest
Vilken tidpunkt och vilka dagar sker flest våldtäkter i landet? Nu har Brå släppt sin senaste rapport om sexualbrott och ger oss svaret.

I den nya rapporten från myndigheten Brå, brottsförebyggande rådet, redovisas det vilken tidpunkt och vilka dagar då flest våldtäkter i Sverige sker. I rapporten skrivs det också om olika våldtäktsscenarion och statistiken pekar på att det finns två scenarion som har ökat.

Tre olika våldtäktscenarion

Under perioden 2005-2017 har det blivit vanligare att anmäla våldtäkter där gärningspersonen är en bekant eller vän till målsägaren. Våldtäkterna sker ofta i en privatbostad och av dessa våldtäkter är drygt en tredjedel förknippade med fest.

Även internetrelaterade våldtäkter har ökat från tidigare anmälningar, något som enligt Brå:s rapport knappt förekom år 2005 och 2011. Vid de internetrelaterade våldtäkterna har de inblandade ofta haft kontakt via dejtingsappar, exempelvis på Tinder. 

"Ökningen av den här typen av våldtäkt speglar sannolikt en förändring mot nya former av dejtingbeteende", skriver man i rapporten. Både våldtäkt av en bekant eller vän samt internetelaterade våldtäkter har alltså ökat bland de polisanmälda brotten.

Men i Brå:s rapport skrivs det även om våldtäkter som begåtts av flera gärningspersoner, något som däremot är relativt ovanligt i Brå:s urval av polisanmälningar. 

Tjej
Foto: Unsplash

Då sker flest våldtäkter

Enligt Brå:s senaste rapport "Indikatorer på sexualbrottsutvecklingen 2005-2017" sker en större andel våldtäkter på veckoslut och helgdagar. Jämfört med 2005-2008 har det ökat från 51 procent till 56 procent. De flesta våldtäkterna sker mellan klockan 18.00 och 05.59, det vill säga på kvällen och under natten. 

Ser man till perioden 2005-2016 är det vanligast att sexualbrottet sker i en annan del av länet, alltså inte på plats i sitt egna bostadsområde. 

Här kan du se andelen sexualbrottshändelser på tre olika platser, under tre perioder.

Sexualbrott BRÅ
     Foto: Rapport: Indikatorer på sexualbrottsutvecklingen 2005-2017 Källa: Brå

Viktigt att komma ihåg, och något som även påpekas i rapporten, är att sexualbrott omfattas av ett stort mörkertal. Vill du läsa mer? Här kan du se Brå:s senaste rapport från 2019.


Har du hängt med i nyhetsvärlden? Nya abortlagen i Alabama i USA, som ska gälla oavsett om det gäller incest eller om personen har blivit våldtagen, har väckt reaktioner världen över. Se kändisarnas reaktioner i videon nedan. 

Mer:

Tjejer berättar: Jag blev våldtagen av min pappa