Lista: Bästa sommarpraten i P1 genom tiderna

Markoolio sommarprat, Katarina Wennstam och doktor Mouna.Sveriges Radio/ Sommar i P1
Sommarpraten som vi minns genom åren. - Foto: Sveriges Radio/ Sommar i P1
Dela på Pinterest
Semesterdags? Luta dig tillbaka i solstolen och sätt i hörlurarna. Här listar vi de bästa sommarpraten i "Sommar i P1" genom tiderna.

Sommarprat i P1 hör sommaren till, eller hur? Därför har vi samlat några av de mest populära sommarpraten genom tiderna. Nu går igenom gamla godingar genom åren – så luta dig tillbaka och välj och vraka! 

De 22 bästa sommarpraten genom tiderna  

1. Sommarprat Björn Natthiko Lindeblad

Björn Natthiko Lindeblad. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ett sommarprat som väcker mycket känslor och inte lämnar någon oberörd. Vi säger bara lyssna!

"Efter att ha levt i kloster i Thailand, England och Schweiz kom han tillbaka till Sverige 2008. Fick för två år sedan diagnosen ALS, en obotlig sjukdom som gör att musklerna successivt förtvinar"

Lyssna här.

2. Sommarprat Katarina Wennstam

Foto: Sveriges Radio

Katarina Wennstam tar upp mäns våld mot kvinnor och rätten att äga sina egna val i sitt sommarprat som har väckt mycket uppmärksamhet.

”Jag vill berätta för er varför jag tycker att jag måste fortsätta bråka om kvinnors rättigheter. Och varför du också borde göra det”, säger hon.

Lyssna här.


3. Sommarprat Ebbas pappa, Stefan

Foto: Sveriges Radio

I sommarpratet får vi höra Stefan som förlorade sin dotter Ebba i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Ett hjärtskärande och gripande tal som väcker starka känslor. 

Lyssna här.


4. Sommarprat Mouna Esmaeilzadeh

Foto: Sveriges Radio

Läkaren och hjärnforskaren Mouna berättar och förklarar med egna erfarenheter hur hon var nära på att dö.

"Mitt program handlar om hur du kan leva längre och lyckligare, upptäcka fler mirakler och varför framtiden är ljusare än du kan föreställa dig", säger hon.

Lyssna här.

5. Sommarprat Therese Lindgren

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Influencern Therese Lindgren har över en miljon följare på sin Youtube-kanal men har genom stora delar av livet lidit av psykisk ohälsa. I sommarpratet får vi höra allt om just det!

"Mitt program handlar om att kämpa med orostankar. En dag insåg jag att min oro gått så långt att den höll på att ställa sig mellan mig och dem jag älskar."

Lyssna här.

6. Sommarprat Karin Volo

Foto: Sveriges Radio

Karin Volo är född i Mexiko men växte upp i USA. I sommarpratet berättar hon om tiden när hon satt oskyldigt häktad i USA. Men sedan visade det sig att anklagelserna berodde på saker som hennes ex-man hade gjort. 

Lyssna här.


7. Sommarprat Sara Danius

Foto: Stella Pictures

Sara Danius berättar om tiden i Svenska Akademien och när hon tillslut fick avgå från sin post. 

"I själva verket stod Svenska Akademien på tröskeln till en av de största kulturskandalerna någonsin i svensk modern historia", säger hon i pratet.

Lyssna här.


8. Sommarprat Hédi Fried

Foto: Sveriges Radio

Förintelelseöverlevaren Hédi pratar i sitt sommarprat om hur hon överlevde fångenskap i koncentrationslägrena Auschwitz och Bergen-Bergen under andra världskriget – och hur vägen tillbaka efter hemskheterna har varit.

Lyssna här.


9. Sommarprat Sara Mohammad

Foto: Sveriges Radio

Sara Mohammad pratar om uppväxten i Kurdistan och hur hon skulle ingå i ett tvångsäktenskap och hur hon utsattes för könsstympning. Nu arbetar hon för att bekämpa hedersrelaterat förtryck.

Lyssna här.


10. Sommarprat William Spetz

Foto: Sveriges Radio

Skådespelaren och komikern William Spetz berättar om sin uppväxt och om att komma ut som homosexuell. I sommarpratet får vi också höra historien om hans älskade mormor och hur sjukdomen KOL tog död på henne. 

Lyssna här.


11. Sommarprat Zara Larsson

Foto: Sveriges Radio

Svenska artisten Zara Larsson berättar om machokulturen och självklarheten att vara feminist. Hon berättar också om hur det är att uppnå sin dröm och vara en världsstjärna.

Lyssna här.


12. Sommarprat Ingrid Wall

Foto: Sveriges Radio

Hon var mamma till Kim Wall, som var journalist och mördades i en ubåt under sitt uppdrag. I sommarpratet får vi höra om hur det var när de fick höra att dottern var försvunnen och allt som hände därefter.

Lyssna här.


13. Sommarprat Anja Pärson

Foto: Sveriges Radio

Skidproffset berättar i sitt andra sommarprat om hur det var att börja leva livet med en kvinna, som hon länge bara benämnde som en vän.

"Vi har väntat i fem år med att berätta om våra gemensamma liv, vi skulle ha velat göra det tidigare men det har varit viktigt att låta andra omkring oss landa i sin verklighet", säger Anja.

Lyssna här.


14. Sommarprat Kaj Linna

Foto: Sveriges Radio

Kaj Linna dömdes 2004 till livstid fängelse för Kalamarksmordet och satt i fängelse i 13 år – trots att han inte var skyldig. I sommarpratet berättar han om tiden och känslan när han släppets år 2017.

Lyssna här.


15. Sommarprat Bianca Ingrosso

Foto: Sveriges Radio

Influencern och entreprenören gjorde debut med sitt sommarprat år 2018 och hade många lyssnare. Hon pratar ärligt om sina ätstörningar och berättar hur livet var när hennes föräldrar skilde sig. 

Lyssna här.


16. Sommarprat Alex Schulman

Foto: Sveriges Radio

I den kända medieprofilens Alexs sommarprat får vi höra om tre kvinnor som han älskar – sin mamma, sin fru Amanda och sin dotter Charlie. De alla har färgat han som person, men på olika sätt.

Lyssna här.


17. Sommarprat Gunhild Stordalen

Foto: Sveriges Radio

Gunhild, som är tillsammans med hotellentreprenören Petter Stordalen, berättar om sin sitt miljöintresse och hur hon drabbades av den dödliga sjukdomen systemisk skleros. 

"...ingen kan veta hur det går. Det kommer att bli min största personliga kamp hittills. Det kommer att bli en kamp på liv och död", säger hon i pratet.

Lyssna här.


18. Sommarprat Markoolio

Foto: Sveriges Radio

Markoolios sommarprat blev ett av de mest lyssnade poddavsnitten år 2018. I P1 berättar han om sin tuffa uppväxt som handlade om en barndom kantad av våld och alkohol.

"Män som var snälla, skojade med oss barn, låtsades vara våra kompisar, men som förvandlades till monster", säger han.

Lyssna här.


19. Sommarprat Linnea Claeson

Foto: Sveriges Radio

I sommarpratet med Linnea får du höra om ett ojämställt samhälle som vi lever i. Hon läser upp sex-sms som hon har fått skickat till sig och vill konfrontera alla näthatare. Hon driver dessutom Instagram-kontot Assholesonline med humor!

Lyssna här.


20. Sommarprat Malou von Sivers

Foto: Sveriges Radio

Programledaren Malou pratar om de tuffa barndomsåren med en komplicerad relation till sin pappa. Hon berättar om yrket som journalist och delar med sig av sina erfarenheter.

Lyssna här.


21. Sommarprat Max Tengmark

Foto: Sveriges Radio

Han är forskare inom AI och fysik och berättar om hur framtiden kan se ut med så många nya möjligheter. Vad kommer hända? Vad finns det för risker? Häng med i utvecklingen inom artificiell intelligens!

Lyssna här.


22. Sommarprat Uje Brandelius

Foto: Sveriges Radio

Musikern Uje berättar om när han drabbades av sjukdomen Parkinsons och livet förändrades drastiskt.

"Plötsligt blev det svårt att skruva i en glödlampa", säger han i sommarpratet.

Lyssna här.

Mer:

Kärlekshoroskop 2021 – så blir din sommar