Dokumentären om polischefen "Kapten Klänning" – här är allt som hänt

Göran Lindberg dömdes först till, 6,5 år i fängelse. - Foto: FREDRIK PERSSON / TT
Dela på Pinterest
Den tidigare polischefen Göran Lindbergs otäcka bakgrund och dubbelliv som polischef och våldtäktsman blir nu till dokumentär i TV4.

Göran Lindberg var utåt sätt en uppskattad kollega och uppmärksammades mycket i media för hans starka engagemang för kvinnor och mäns lika rättigheter. Han var utbildad jurist och polis, hade jobbat på Polishögskolan under många år och arbetade senast som länspolismästare i Uppsala Län.

Men snart skulle en annan sida av hans liv bubbla upp till ytan – och det skulle att komma att ändra allt. År 2010 dömdes nämligen Göran Lindberg för flera brott. "Kapten Klänning", som han kallades, uppmärksammades så pass mycket att det har gjorts både artiklar, poddar och dokumentärer om hans fall.

I höst släpper TV4 serien "Kapten Klänning – polischef och våldtäktsman" som sänds i tre delar för att återigen uppmärksamma fallet.

Har du inte hängt med? Här är allt som har hänt!

Vem är Göran Lindberg?

Göran Lindberg jobbade som polischef och arbetade aktivt med genusfrågor inom polisen.

Hur gammal är han?

Göran Lindberg föddes 1946 och är idag 73 år gammal. 

Vad dömdes Göran Lindberg till för brott?

Göran Lindberg dömdes för tre våldtäkter, sexköp och flera fall av koppleri 2010. Totalt dömdes han till 6,5 års fängelse, men som hovrätten senare sänkte till sex år. Av dem behövde Göran Lindberg bara sitta fyra år innan han gick fri år 2014.

Varför kallas han "Kapten Klänning"?

Göran Lindberg fick namnet "Kapten Klänning" för hans arbete för jämställdhet, att kvinnor och män skulle ha samma förutsättningar. Men när bevisen mot honom trädde fram visade det sig att det rörde sig om den raka motsatsen...

Hur upptäckte polisen Göran Lindbergs brott?

Vintern 2009 får polisen information om en prostitutionshärva till följd av ett mord i Bredäng. I dokumentären får man höra om ett vittne som blivit våldtagen av en polischef. Bevisen pekar då på att Göran Lindberg är gärningsmannen.

När och var kan man se "Kapten Klänning – polischef och våldtäktsman"?

Den 3 september 2019 klockan 21.00 på TV4 kan du se dokumentären som porträtterar den tidigare polischefen Göran Lindberg. Programmet sänds i tre delar.

Källa: "Kapten Klänning – polischef och våldtäktsman", TV4

Till vänster ses Göran Lindberg i rättegångssalen. Foto: FREDRIK PERSSON / TT

En annan dokumentär som på senaste har fått ett stort genomslag i media tar upp händelserna om den bortgångna artisten Josefin Nilsson som utsattes för våld och hot. I somras höll hennes syster ett sommarprat i P1. Nu berättar systern också att en bok är i planering som handlar om Josefins tidigare texter – om den starka rädslan och hur ont kärlek kan göra. Se mer i videon.

Mer:

Allt vi vet om Josefin Nilsson: Skådespelaren, dokumentären och domen