Ont eller svullna bröst? Här är 8 vanliga orsaker

Har du koll på vad dina bröst försöker säga dig?
Har du koll på vad dina bröst försöker säga dig? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Det är dags att vi börjar lyssna mer på vad våra bröst har att säga – de vet faktiskt mer än vad vi tror.

Har du svullna bröst? Det kan bero på många olika saker. Kanske fler än du tror! Här listar vi 8 saker som dina bröst kan berätta för dig om din hälsa!

Läs också: Experten svarar: Det här betyder dina sexdrömmar

Läs också: Är han kär i dig? 5 tecken på att han är intresserad, berättad av killar

1. Du äter för mycket salt

Upplever du smärta i brösten trots att det inte är den tiden i månaden? Svaret kan vara så enkelt som att de är vätskefyllda. Yes, du läste rätt – du blir inte bara svullen över magen när det är mycket vatten i kroppen.

Det du kan göra för att motverka detta är att dra ner på intaget av mat med hög salthalt äta mer frukt och grönsaker så kommer du se (och känna) en relativt snabb förbättring.

2. Du kör för hårt på gymmet

Att träna med måtta är såklart hälsosamt, men dina bröst håller inte alltid med. Det är många som får ont i brösten när de tränar, och det är ofta värre för de med större byst. Särskilt inte om du inte har på dig en lämplig sportbh när du krigar igenom dig ett tufft träningspass.

Så det du kan göra för att se till att dina bröst har det bra (så bra det går att ha det när man trängs i en svettig sportbh) är att se till att man har rätt modell med rätt support. Och om du trots detta upplever smärta, ta en paus eller byt ut ett högintensivt pass mot till exempel ett yogapass en dag i veckan.

3. Du ska snart få mens

Att dina bröst påverkas av vilket stadie du är i din menscykel visste du antagligen redan, men när lingonveckan är på ingång kan de bli riktigt svullna och ömma. För vissa kvinnor fortsätter det här genom hela mensen, vilket också är helt normalt. Och en perfekt anledning till att äta mer choklad!

Läs också: Därför får du och dina kompisar mens samtidigt

Läs också: 5 saker du måste veta om att dricka alkohol när du har mens

4. Du är gravid

Med tanke på att dina bröst ger dig tecken på att du inte är gravid, kan de även ge dig hintar om att du är det. I början av din graviditet kan symptomen likna de vi beskrev att du kan uppleva innan din mens, fast på en mer extrem nivå. De börjar också växa och ofta kan man behöva gå upp en storlek eller två.

5. Du behöver en ny BH

Om bågen håller på att rymma och skär in i sidan av bröstet är det definitivt dags att köpa ny BH. Samma sak gäller om brösten svämmar över bhkanten eller på något sätt gör att du får ont i ryggen, nacken eller axlarna.

Gå till en butik med kunnig personal som kan mäta dig och hjälpa dig med att ta fram den modellen som passa dig bäst. Det finns en hel djungel av kupor, axelband och och olika modeller som ger olika typer av support – en kunnig guide är A och O för att hitta rätt för just dig.

6. Du behöver tvätta din BH

Ärligt nu, hur ofta tvättar du din BH? När du använder samma BH i flera veckor samlas både svett och bakterier i tyget, vilket kan leda till svampinfektioner och irriterad hud.

I en intervju som underklädsexperten Kelly Dunmore gjorde med Daily Mail berättar hon att vi bör tvätta BHarna efter två, max tre användningar. Självklart förespråkar hon även handtvätt då det är mycket skonsammare än maskintvätt, så det kanske är dags för en förändring i tvättrutinerna?

7. Du har gått ner i vikt

När du går ner eller upp i vikt är oftast brösten det första området som påverkas. Anledningen är enkel – de består av hälften bröstvävnad och hälften fettvävnad. Ju större procent du har av det sistnämnde, desto snabbare växer eller krymper dina bröst.

Du kan även få bristningar när brösten blir större, men det är ju ingen stor grej. De kan vara röda och irriterande till en början, men de bleknar med tiden.

8. Du dricker för mycket kaffe

Koffein gör så att blodkärlen vidgas, vilken kan leda till din svullna och tunga känslan du ibland kan uppleva i dina bröst. Så om du lider av regelbundna smärtor i brösten kan ett byte till koffeinfritt kaffe göra susen.

Faktum är att enligt en undersökning som Duke University gjort kände 61% av de kvinnor som deltog att smärtorna lindrades när de minskade sitt koffeinintag. Man kanske kan hoppa över den där femte eftermiddagskoppen ändå..?

Läs mer: 8 kändisar med små tatueringar – som får oss att vilja gadda oss direkt

Gilla Modette på Facebook!